Operă de artă unică: Mozaic de 40 tone montat în turla Catedralei din Belgrad

Mozaicul din turla principală a celei mai mari biserici ortodoxe din Europa, Catedrala „Sfântul Sava” din Belgrad, Serbia, a fost montat recent, la o înălțime de peste 60 de metri.

Lucrarea reprezintă una dintre cele mai importante proiecte decorative din mozaic. Opera de artă unică a fost realizată de 70 artiști coordonați de Nikolai Mukhin, membru al Academiei de Artă din Rusia.

Mozaicul de 40 de tone a fost realizat pe parcursul unui an întreg în Rusia, după care a fost decupat și transportat în Belgrad în camioane speciale, informează b92.net.

Proiectul, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, a fost sponsorizat de Compania Gazprom Neft.

Moziac Catedrala din Belgrad ©Zeljko Jovanovic / Politika

Catedrala Patriarhală „Sfântul Sava” din Belgrad este cea mai mare biserică ortodoxă din Europa. Construcția ei a început în 1930 pe locul în care turcii otomani, conduși de Sinan Pasa, au zdrobit rebeliunea sârbă din 27 aprilie 1594, incendiind Moaștele Sfântului Sava Nemanja (1175-1236) – fondatorul și primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Lăcașul de cult are o înălțime de 70 de metri, 81 de metri de la nord la sud și 91 de metri de la vest la est, punctul cel mai înalt având 134 de metri.

Din punct de vedere al dimensiunii, a doua biserică din Europa va fi Catedrala Mântuirii Neamului din București. Clădirea Catedralei se desfăşoară pe o lungime de 126 metri, cu o lățime de 67 metri şi o înălţime de 120 metri. Sfințirea lăcașului de cult va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie din acest an. La eveniment va participa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Foto credit: Zeljko Jovanovic / Politika

Comentarii Facebook


Știri recente