Omagierea poetului Mihai Eminescu la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

În fiecare an, la jumătatea lunii ianuarie, ne amintim de naşterea „Luceafărului poeziei româneşti”, zi care în ultimii ani a devenit şi Ziua Culturii Naţionale. Cu acest prilej, la aniversarea a 165 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a organizat mai multe activităţi menite să evidenţieze importanţa operei eminesciene în istoria şi în cultura poporului român, după cum ne-a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

Îndrumaţi de profesorii de la catedra de limba şi literatura română, elevii liceului şi-au arătat măsura talentului, întrecându-se în recitări de poezii, cântece şi reprezentaţii scenice din opera marelui poet. Astfel, joi, 15 ianuarie, elevii din ciclul liceal, care studiază în clădirea istorică de pe strada Republicii, nr. 48, îndrumaţi de doamna profesoară Ramona Urdea, au pus în scenă, în sala festivă a liceului, două momente artistice la care şi-au adus contribuţia elevii clasei a IX-a şi un absolvent al liceului – Marian Negruţ, care a rămas îndrăgostit de Eminescu. Absolventul Marian Negruţ a recitat versuri din poeziile poetului naţional, iar elevii clasei a IX-a, au dat viaţă personajelor din istoria naţională prezente în „Scrisoarea III”, trezind în sufletele celor prezenţi sentimente de mândrie naţională. Un tânăr talent, elevul Mirel Fanya, din aceeaşi clasă, a compus şi a prezentat o poezie, creaţie proprie, ce aduce laudă „poetului nepereche.”

Versurile lui Eminescu s-au schimbat din cuvânt în cânt, graţie corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ştefan Lakatos. Vocile tinerilor corişti i-au purtat pe auditori în universul liric al creaţiilor eminesciene, capodopere: „Sara pe deal”, „Vreme trece, vreme vine”, etc.

În încheierea programului, Părintele Prof. Dorel Leucea, director adjunct al Liceului, le-a mulţumit elevilor şi profesorilor pentru implicarea şi dăruirea de care au dat dovadă în pregătirea şi reuşita programului artistic şi a subliniat faptul că tânărul Elie Cristea, viitorul Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a fost primul filolog care a studiat opera poetului Mihai Eminescu şi care a obţinut la Budapesta, în 1895, titlul de doctor în filologie, cu teza intitulată „Viaţa şi opera lui Eminescu”. Scrisă în limba maghiară, teza a fost tradusă în 1985 de către Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, care în corespondenţa sa cu poetul Geo Bogza, spunea că cine îl iubeşte pe Eminescu, Îl iubeşte şi pe Dumnezeu.

Programul artistic al elevilor de liceu, a fost dublat, în aceeaşi zi, de către elevii din ciclul gimnazial de la Liceul Ortodox, care învaţă în clădirea de pe strada Aluminei, nr. 88. Aceştia, sub coordonarea doamnelor profesoare Mirela Rus şi Codruţa Bogoşel, au organizat un moment artistic, intitulat „Eminescu suntem noi.”

În deschiderea programului, doamna profesoară Mirela Rus a vorbit despre semnificaţia zilei, omagierea poetului Mihai Eminescu, respectiv Ziua Culturii Naţionale, iar câţiva elevi din clasele a V- a A, a VII-a A şi a VII-a B, au prezentat viaţa şi opera poetului într-un material powerpoint.

Au urmat câteva momente în cadrul cărora elevii, îmbrăcaţi în costume populare, au recitat poezii şi au interpretat cântece pe versurile lui Eminescu, într-un ambient deosebit şi într-o atmosferă de sărbătoare.

Mesajul acestui moment artistic, intitulat sugestiv „Eminescu suntem noi”, a fost acela că întreaga operă a poetului Mihai Eminescu este construită şi inspirată din istoria şi cultura naţională, din care fiecare facem parte. Astfel, noi ne regăsim cu toţii în creaţia literară a poetului şi prin aceasta suntem contemporani cu el.

Pentru a extinde festinul cultural al zilei şi în afara şcolii, elevii claselor de liceu, împreună cu corul „Diacon Nicolae Firu”, au participat în aceeaşi zi, începând cu ora 16, la Biblioteca Judeţeană „Gheorhe Şincai” din Oradea, în cadrul unei manifestări organizate de Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Eparhia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, unde au pus în scenă acelaşi program cultural-artistic, arătând că Eminescu rămâne cel mai măreţ dintre fiii acestui popor, iar aniversarea sa, an de an, este un prilej de anamneză, atât spirituală, cât şi culturală, ceea ce ne obligă să Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit.

Comentarii Facebook


Știri recente