Olimpiada națională de religie la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca a debutat Olimpiada națională de religie, cu deschiderea festivă, în Catedrala mitropolitană. Cei 260 de elevi participanți din toate județele țării, alături de profesorii lor, au luat parte la o slujbă de Te Deum săvârșită de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează „Ziarul Lumina”.

După slujba de Te Deum, IPS Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de bun venit elevilor și profesorilor participanți la Olimpiada națională de religie. „Dragi profesori și iubiți elevi, pentru noi, clujenii, este o mare bucurie că olimpiada de religie, în acest an, se organizează în cetatea aceasta importantă a României, în capitala Transilvaniei”, a spus ierarhul, care le-a adresat apoi cuvinte de apreciere elevilor veniți la Cluj-Napoca „pentru o competiție duhovnicească, dar în același timp și academică”.

Alături de oficialitățile județene și locale, la eveniment a fost prezent inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Valentin Cuibus, care i-a felicitat pe elevi și profesori deopotrivă: „Vă felicit pe toți pentru că ați ajuns până aici, pentru faptul că ați câștigat o competiție la nivelul fiecărui județ pe care îl reprezentați, pentru faptul că sunteți cei mai buni dintre cei buni”.

Cei 260 de elevi din clasele VII-XII au început marți, 2 aprilie, de la ora 10:00, rezolvarea subiectelor emise pentru disciplina religie de către Ministerul Educației Naționale. Competiția este găzduită de Colegiul Tehnic Energetic din municipiul Cluj-Napoca. „Este o adevărată provocare și pentru știința teologică, dar și pentru societate. Felul în care răspund elevii ne determină pe fiecare dintre noi să înțelegem că religia are implicații și valențe complexe în studierea ei în școală. Vorbim de implicații, valențe educaționale, ecleziale și sociale. Înțelegem că înseamnă mult această experiență didactică și culturală pentru Școală, pentru Biserică, pentru societate, într-o atmosferă și abordare europeană”, a spus conf. univ. Vasile Timiș, șeful Comisiei naționale de evaluare.

După concurs, elevii și profesorii participă la activități extrașcolare. „În ziua de miercuri toți participanții – elevi și profesori deopotrivă – fac un mic pelerinaj la Mănăstirea Nicula, iar joi vor fi vizitate obiective turistice de interes din Cluj-Napoca. În aceeași zi, sub coordonarea voluntarilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, participanții vor lua parte la o serie de activități menite să promoveze Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca”, a spus inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon. Olimpiada se va încheia cu festivitatea de premiere, care va avea loc în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, de la ora 10:00.

Comentarii Facebook


Știri recente