„Ofrandă Cuviosului Dimitrie”, povestea din spatele videoclipului Tronos

„Ofrandă Cuviosului Dimitrie” este unul dintre cele mai apreciate videoclipuri ale Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi a fost lansat la începutul Sărbătorii Sfântului Dimitrie 2020.

Pentru a afla care este povestea din spatele materialului video, l-am întrebat pe fondatorul Tronos, Arhid. Mihail Bucă.

El a precizat că încă de la primul proiect de acest gen iniţiat la începutul epidemiei în România a realizat că spaţiul online are un potenţial major de propagare a mesajului Bisericii şi, implicit, a muzicii bizantine.

„Mesajul muzical este perceput de toată lumea indiferent de naţionalitate, religie şi cultură”, a afirmat Protopsaltul.

Momentul declanşator pentru videoclipul „Ofrandă Cuviosului Dimitrie” a fost când autorităţile au anunţat restricţiile pentru pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.

„Atunci m-am gândit că este posibil ca restricţiile să fie aplicate şi la pelerinajul Sfântului Dimitrie din Capitală, inclusiv pe Colina Patriarhiei, unde nu vor mai avea posibilitatea să participe foarte mulţi credincioşi”.

„Mi-a venit ideea de a face ceva pentru Sfântul  Dimitrie, de a-i da Sfântului Dimitrie o importanţă aparte prin muzică şi vizualizare cu ajutorul unui videoclip”.

– Arhid. Mihail Bucă

„Am cules anumite tropare din Canonul Sfântului Dimitrie, le-am selectat pe cele care reflectă minunile sfântului prin oprirea pandemiei, prin rugăciune către ţara noastră, şi practic am început să încropesc acest proiect”, a mărturisit Arhid. Mihail Bucă.

© Arhid. Mihail Bucă

Scenariul creionat l-a prezentat membrilor Tronos alături de care cântă de 23 de ani.

„M-am gândit că trebuie să reprezinte imaginea unui pelerin, a unui om care vine şi îl caută pe Sfântul Dimitrie”.

„Acel pelerin am fost eu, pentru că de 23 de ani de activitate, de când sunt la Catedrala Patriarhală lângă Sfântul Dimitrie, puteam să descriu foarte bine acest traseu al sfântului”.

Pentru concretizarea acestui proiect, Grupul Psaltic Tronos a apelat „cu încredere şi bucurie” la conducerea Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române. Directorul instituţiei, Ciprian Olinici, a validat şi contribuit la materializarea acestuia.

La filmări au participat 56 de psalţi Tronos care au interpretat troparele în zona Ansamblului Patriarhal.

Înregistrările audio au fost făcute în Biserica „Sfântul Gheorghe” – Vechi, unde Pr. Paroh este Tancău Sorin, iar procesarea sunetului a fost realizată de Marius Aldea de la Protostudiopsaltic.

Arhid. Mihail Bucă le-a mulţumit tuturor membrilor pentru efort şi implicare în proiectele grupului psaltic consacrat pe plan naţional şi internaţional.

Grupul Psaltic Tronos

Cu o activitate neîntreruptă de peste 20 de ani, Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale este unul dintre cele mai apreciate coruri din România, fiind implicat în dezvoltarea și promovarea muzicii bizantine pe teritoriul țării noastre.

Sub conducerea dirijorului și fondatorului său, Arhidiaconul Mihail Bucă, grupul a susținut concerte pe multe scene muzicale, în catedrale și biserici din țară și străinătate.

Citeşte şi:
Bucuria Floriilor trăită prin vocile Tronos

Foto credit: Trinitas TV


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente