100 de psalți se roagă Maicii Domnului pentru România (Video)

O sută de psalţi din ţară, coordonaţi de arhid. Mihail Bucă, au realizat un proiect unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. În plină pandemie, psalţii s-au filmat interpretând „Apărătoare Doamnă” – imn închinat Fecioarei Maria. Clipul a fost publicat pe mai multe rețele de socializare și distribuit de mii de ori.

Arhidiaconul Mihail Bucă, iniţiatorul proiectului, a definit într-un singur cuvânt demersul: „mărturisire”.

Şi pentru mine este o lucrare nouă, frumoasă şi anevoioasă! Credincioşii noştri au avut nevoie de această gură de oxigen, mai ales in condiţiile date.

100 pentru România s-a viralizat, clipul înregistrând peste 12.000 de vizualizări în câteva ore.

„100 de oameni care au cântat din adâncul sufletului”, a notat Mihail Bucă pe contul oficial de Facebook, subliniind importanţa comuniunii, chiar şi virtuale.

„Cu aceşti oameni minunaţi vrem să vă dăruim bucuria revederii în unitate”.

Ideea proiectului a prins contur încă de la începutul stării de urgenţă, a spus arhid. Mihail Bucă.

„Am meditat la ce se întâmplă în viaţa Bisericii, a psalţilor şi a credincioşilor  şi am zis în sinea mea că trebuie o cântare simplă, iubită de credincioşi. Aşa m-am decis asupra condacului Apărătoare Doamnă.”

După sprijinul primit din partea celor care s-au ocupat de partea tehnică, Paul Simon Esperando şi Gabriel Buzea, s-a trecut la cooptarea psalţilor.

„Prima idee a fost sa încep cu grupul Tronos care la nenumăratele concerte aduna o medie de 40-50 psalţi , iar la cele mai mari chiar 70. În condiţiile date aceste numere  mi se păreau foarte mici, ştiind că în ţară sunt mulţi oameni talentaţi şi iubitori de muzica bizantină”, a precizat dirijorul grupului psaltic Tronos.

Psalții provin din orașe precum: București, Iași, Cluj, Craiova, Mehedinți, Baia Mare, Alba Iulia, Constanța,Tulcea, Brașov, Sascut etc.

„Atunci mi-a venit ideea de 100! 100 pentru România în rugăciune ! Am căutat dirijorii importanţi din toata grupurile psaltice mari din ţară; fiecare dirijor a venit cu câţiva membri apropiaţi şi am ajuns la acest număr”.

Iniţiativa a fost foarte apreciată în rândul internauţilor, dar şi printre psalţii care au contribuit la proiect.

„M-am alăturat cu bucurie acestei inițiative prin care am arătat că psalții țării noastre se pot aduna în unitate de cântare indiferent de locul în care își împlinesc ascultarea față de Biserică! Dumnezeu să binecuvânteze poporul cel binecredincios!”, a notat părintele Alexandru Grigoraş.

Paul Simon Esperando s-a ocupat de sunet, iar Gabriel Buzea de montaj.

Foto credit: Captură video

Comentarii Facebook


Știri recente