Odoare sfinte, spre închinarea credincioșilor din Botoșani și Suceava

Credincioșii din parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Botoșani au avut prilejul de a se închina, în perioada 27-29 septembrie, la racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Luca al Crimeei, potrivit Ziarul Lumina.

Sucevenii sunt așteptați, până pe 7 octombrie, la Biserica „Sfânta Parascheva” din Suceava pentru a cinsti moaștele Sfântului Gheorghe.

În perioada 27-29 septembrie 2013, în parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Botoșani, s-a aflat spre închinare un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, mare doctor și tămăduitor. Sfintele moaște au fost aduse de la Biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfântul Ierarh Nicolae” a Spitalului Județean din Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Vineri, 27 septembrie, la ora 18:00, după întâmpinarea sfintelor moaște, a început Acatistul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei. De la ora 19:00, s-au săvârșit Agheazma mică și Taina Sfântului Maslu. La final, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți. Sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 8:00, s-a slujit Sfânta Liturghie, iar de la ora 16:00 s-au oficiat Taina Sfântului Maslu și Vecernia unită cu Litia. Ieri, 29 septembrie, începând cu ora 8:00, programul liturgic a cuprins Utrenia, Acatistul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și Sfânta Liturghie. După-amiază, la ora 15:00 s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, care a fost urmat de Paraclisul Maicii Domnului. „Ne-am gândit să aducem moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei în parohia noastră, mai ales pentru că foarte mulți medici au evlavie la acest sfânt. În același timp, ne dorim să întărim evlavia credincioșilor noștri din parohie, dar și din județul Botoșani”, a subliniat pr. paroh Radu-Constantin Zaiț. În anul 2011, în parohia „Sfântul Ioan Iacob” din Botoșani a început ridicarea unei biserici din cărămidă. În prezent se lucrează la acoperiș. Lăcașul de închinăciune se construiește în jurul vechiului sfânt lăcaș din 1926.

Moaștele Sfântului Gheorghe, în pelerinaj la Suceava

Credincioșii din municipiul Suceava se vor putea închina, în perioada 27 septembrie-7 octombrie 2013, la racla în care se află o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, adăpostită de biserica parohiei Feredeni, Protopopiatul Hârlău, județul Iași. Odoarele sfinte au ajuns la Biserica „Sfânta Parascheva” din Suceava cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan și a Înaltpreasfințitului Pimen. Racla cu odorul de mare preț se află de vineri, 27 septembrie, în orașul ocrotit de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. După cum ne-a relatat pr. paroh Paul Hirghiligiu, până pe 7 octombrie, biserica va fi deschisă între 8:30-20:30. În fiecare seară, de la ora 19:30, se va oficia Acatistul Sfântului Gheorghe, la finalul căruia se vor pomeni toate pomelnicele de peste zi. Amintim că moaștele Sfântului Gheorghe au mai poposit la Biserica „Sfânta Parascheva” din Suceava și în anii trecuți, fiind o binecuvântare pentru credincioșii care nu pot ajunge la Feredeni ca să se roage Purtătorului de Biruință. Pelerinajul este organizat prin bunăvoința părintelui Dănuț Fotea, parohul de la Feredeni.

Comentarii Facebook


Știri recente