Octombrie, luna Cercului cultural-religios ASPPIR (Ateneul Sfinților Mc. Pantelimon și Cuv. Parascheva – Inspirație și religie)

Miercuri, 2 octombrie 2013, de la orele 18.30, va debuta seria de evenimente dedicată celebrării celei de a cincea aniversări a Cercului ASPPIR (Ateneul Sfinților Mc. Pantelimon și Cuv. Parascheva – Inspirație și religie), acțiune creștină a tinerilor participanți la orele de cateheză Hristos împărtășit copiilor de la parohia Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București. Vernisaje de pictură pe sticlă și desene religioase, precum și lansări de volume și albume vor avea loc în luna octombrie, intitulată LUNA CERCULUI CULTURAL-RELIGIOS ASPPIR (Ateneul Sfinților Mc. Pantelimon și Cuv. Parascheva – Inspirație și religie).

După cinci ani de catehizare prin intermediul teatrului religios, la parohia Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din Bucuresti va avea loc un eveniment artistic de excepție dedicat artei renăscute din credință, solidaritate și suferință. Mai precis, este vorba despre expoziția de debut a micilor săi iconari intitulată „Apa cea vie…, foc răcoritor”, dedicată refacerii bisericii Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București după incendiul din 9 ianuarie 2012.

Astfel, în perioada 2 – 14 octombrie 2013, parohia Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București găzduiește expoziția „Apa cea vie…, foc răcoritor” desfășurată în cadrul proiectului cultural-artistic parohial „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva”, care la rândul lui este un proiect practic organizat sub egida programului catehetic național „Hristos împărtășit copiilor”. Peste 40 de icoane pe sticlă și 24 de desene religioase din tezaurul realizat de cei aproape 20 de copiii care participă la orele de cateheză „Hristos împărtășit copiilor” sunt oferite în 4 etape publicului de parohia Sf. Pantelimon în întâmpinarea sărbătorii Cuvioasei Maicii Parascheva, cel de-al doilea hram al bisericii de la Foișorul de Foc din București (2, 4, 6 și 13 octombrie 2013).

Expoziția „Apa cea vie…., foc răcoritor” va debuta miercuri, 2 octombrie 2013, orele 18.30, după „Paraclisul Maicii Domnului”, atunci când la biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București, va putea fi vizionat filmul documentar, producție TRINITAS TV – 2013, „Credința transmisă copiilor în culori și cuvinte” și vor putea fi admirate 53 de instantanee fotografice din timpul atelierelor de pictură pe sticlă intitulate „Cronica foto a expoziției Apa cea vie…, foc răcoritor”. Momentul este dedicat profesorului care a susținut cele 20 de ateliere de pictură pe sticlă și desen religios pe parcursul verii, artistul plastic Viorica Colpacci – directorul Galeriei de artă „Spiritus” a Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York – și care a fost botezat în mod nevinovat de copii „Pensulă lângă pensulă”. Momentul prilejuiește o întâlnire față în față cu micii artiști și profesorul lor! Poți să îi vezi de aproape (mimica, gesturile și felul lor de a fi), să îi auzi, să vorbești cu ei și să afli de ce s-au apucat de pictură și desen.

„Expoziția „Apa cea vie…., foc răcoritor” face parte din programul-cadru pentru anul 2013, intitulat 2013 – Jubileul Ateneului Sf. Mc. Pantelimon și Cuv. Parascheva – Inspirație și religie (ASPPIR) în Parohia bisericii Sf. Mc. Pantelimon – Foișorul de Foc din București. Evenimentul este cu atât mai binevenit cu cât anul 2013 reprezintă și Jubileul Ateneului Sfântului Pantelimon la împlinirea a 5 de ani de la înființarea trupei de teatru cu același nume, expoziția „Apa cea vie…, foc răcoritor” reprezentând una din realizările programului-cadru pentru anul 2013, intitulat intitulat 2013 – Jubileul Ateneului Sf. Pantelimon și Cuv. Parascheva – Inspirație și religie (ASPPIR) în Parohia bisericii Sf. Mc. Pantelimon – Foișorul de Foc din București și relevând importanța grupului catehetic Generația Hristos Împărtășit copiilor pentru viața și activitatea Cercului cultural ASPIR .Încă de la începutul anului, așa cum se arată în programul-cadru 2013 – Jubileul ASPPIR în Parohia bisericii Sf. Mc. Pantelimon – Foișorul de Foc din București, luna octombrie este o lună plină de evenimente culturale (de la vernisaje de icoane la lansări de CD-uri, fotograme, albume, volume etc.) menite să scoată în evidență activitatea Centrului cultural ASPPIR (date despre scopul și obiectivele programului Ateneu parohial pot fi găsite aici).

Expoziția „Apa cea vie…., foc răcoritor” este o invitație la „regăsirea de sine”! Ce fel de oameni suntem dacă nu mai avem capacitatea de a sesiza cei mai sensibili muguri de împrimăvărare a umanității? Se poate ca păcatul să ne fi amorțit sufletul într-atât de tare încât să nu mai putem recepta decât accentele stridente ale scandalului? Nu este vorba de ceea ce am fost învățați sau nu să facem, ci de faptul că noi, ca oameni, am pierdut ceva semnificativ din ființa noastră, motiv pentru care nu mai tresărim în fața valorilor religioase, morale, estetice etc., ci doar atunci când ne simțim amenințați. Este ca atunci când nu mai avem capacitatea de a remarca singuri existența unei icoane pe sticlă decât atunci când accidental se sparge, iar zgomotul făcut în cădere ne face să întoarcem capul spre un posibil loc din care ar putea sosi o amenințare. Expoziția „Apa cea vie…, foc răcoritor” reprezintă un semnal de alarmă prin care atragem atenția că unii dintre noi am început să trăim extrem de periculos îmbrățișând mentalitățile culturii fricii care ne cuprinde ca într-o capcană mortală gândirea și simțirea noastră. De ce trebuie să se jertfească o făptură nevinovată, să ardă o biserică sau să fie sacrificată o icoană pentru ca să ne trezim din amorțeala indiferenței și a superficialității impuse de incultura fricii?

Expoziția „Apa cea vie…., foc răcoritor” este o pledoarie pentru redeșteptarea simțului credinței!

Astfel, cei care mai au simțul valorii sunt așteptați la o expoziție în care atrage nu zgomotul scandalos al cioburilor căzute pe pardoseală din cauza nepăsării, ci sacrificiul unor copiii care au valorificat timpul prețios al propriei vacanțe de vară într-un sens cât mai creștin cu putință, adică al pictării de icoane ortodoxe. Cei care vor avea dragostea de a vedea această expoziție vor putea să întrevadă pedagogia inițiatorilor proiectului „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva” potrivit căreia copiilor trebuie să li se ofere exemple pozitive, iar în nici un caz nu trebuie ca în scopuri punitive copiii să fie speriați cu „nenea rău (sau chiar diavolul) sau cu cine mai știe ce, conștienți că, în afară de frică, aceste metode pseudopedagogice nu vor da niciu un rezultat. Este vorba aici de o cunoaștere care vine prin harul lui Dumnezeu și se adresează omului ca persoană! Pe cât de ușor se scurg pe lângă icoanele acestor copii ochii lacomi ai celor care le pot cuantifica doar cantitativ și financiar, pe atât de mult vă dorim să zăboviți, voi, cei care mai aveți credința, nădejdea și dragostea de a aprecia arta renăscută din credință, solidaritate și suferință”, a declarat Pr. Dr. Bogdan-Aurel Teleanu.

Comentarii Facebook


Știri recente