Ocrotitorul oltenilor, cinstit de mii de credincioși: Sfântul Dimitrie, prăznuit în Cetatea Craiovei

Cetatea Craiovei a răsunat de laude și cântări înălțate în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul catedralei chiriarhale. Evenimentele au culminat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, după cum ne-a mărturisit Diac. Ioniță Apostolache.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a început la catedrala mitropolitană din Craiova în seara zilei de vineri, 25 octombrie, atunci când a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia. Au slujit IPS Părinte Mitropolit Irineu, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După rugăciunea de binecuvântarea a celor cinci artose, PS Părinte Lucian a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat viața și minunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Cetății Băniei.

După cuvântul Episcopului de Caransebeș, racla în care se află așezate moaștele sfinților: Nifon, Tatiana, Serghie și Vah, au fost purtate în procesiune solemnă pe principalele artere ale orașului. În fața sfintelor lăcașuri, convoiul miilor de credincioși s-a oprit pentru a asculta ecteniile rostite de diaconi spre sănătate, izbăvire de necazuri și boli, spre „paza sfintelor lui Dumnezeu biserici”. După un periplu de aproape o oră în care moaștele sfinților au fost purtate și cinstite în glas de cântare și rugăciune, mulțimile de preoți și credincioși s-au înapoiat la catedrala mitropolitană, unde au ascultat Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. În acest timp, racla cu moaștele celor patru sfinți a fost așezată pe o esplanadă în fața sfântului locaș. Aici credincioșii s-au închinat până după miezul nopții.

Prin această procesiune mărturisim că Biserica este pretutindeni în lume”

Esența întregului pelerinaj duhovnicesc a fost rezumată în cuvântul IPS Părinte Mitropolit Irineu a așezat cinstirea și cultul sfinților în legătură cu adorarea lui Dumnezeu, în atributul Său de Ziditor al universului. „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și anul acesta, de hramul catedralei noastre și a orașului Craiova, cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie ne-a purtat pe toți în aleasă procesiunea pe calea sfinților. Sfinții ne îndeamnă întotdeauna să urmăm Mântuitorului Iisus Hristos și să-L slujim pe Dumnezeu ca pe Singurul Creator al universului. De aceea noastră este în primul rând o mărturisire a lui Dumnezeu, căci în cinstirea Lui se cuprind toate cele din lumea aceasta și cele cerești, și cele pământești. Apoi, prin această procesiune mărturisim că Biserica este pretutindeni în lume, că cinstirea ei este în Sfânta Liturghie, dar și în Liturghia cosmică la care cu toții participăm spre sfințirea și întărirea sufletelor noastre. Mărturisim de asemenea valoarea omului, cel făcut după chipul lui Dumnezeu și chemat spre a fi sfințitor al creației. Prin urmare, noi sfințim această lume prin purtarea sfintelor moaște în procesiune. Sfințim așadar întreaga noastră lucrare, casa noastră, străzile pe care mergem, orașul nostru și întreg văzduhul. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i cuprindă pe toți în sărbătoarea Sfântului Dimitrie, cel pururi rugător înaintea lui Dumnezeu pentru noi”, a spus IPS Părinte Irineu.

A doua zi, sâmbătă, 26 octombrie, la sorocul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, cei patru arhierei, cărora li s-a adăugat și Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, au slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei, tânărul teolog Mircea Tudora a primit Taina Hirotoniei întru diacon pe seama catedralei chiriarhale.

Eveniment editorial

După tradiționala agapă frățească, evenimentul festiv a fost completat de lansarea celor mai noi lucrări publicate la Editura „Mitropolia Olteniei”, așezate sub genericul „Sfântul Ierarh Calinic – iubirea și dăruirea Olteniei” (carte și film). Activitatea a fost organizată în sala de festivități a Casei Băniei, fiind moderată de preotul Marius Resceanu. De față au fost prezenți toți membrii sinodului mitropolitan, în frunte cu IPS Părinte Irineu, precum și PS Părinte Episcop Lucian.

Așezate într-un impresionant ancadrament grafic, cele două lucrări ale Editurii „Mitropolia Olteniei” reprezintă un veritabil prinos de mulțumire și recunoștință adusă Sfântului Calinic de la Cernica, ale cărui sfinte moaște au fost aduse anul trecut în Oltenia. Locația desfășurării evenimentului a fost aleasă de asemenea cu grijă. Aici au fost înveșmântați pentru Sfânta Liturghie arhiereii care au participat la prima Sfântă Liturghie săvârșită în cinstea sfântului, în catedrala chiriarhală, anul trecut cu prilejul aducerii sfintelor sale moaște la Craiova.

Această mare bucurie ne încălzește inimile și ne trezește sufletul”

Bucuria prăznuirii Sfântului Dimitrie a pătruns adânc inimile credincioșilor rugători și prezenți la acest periplu duhovnicesc. „Am așteptat cu mare bucurie aceste momente. În fiecare an vin aici, împreună cu familia, cu copiii și ne rugăm cu toții pentru mântuire, sănătate și pentru iertarea păcatelor. Sfântul Dimitrie este un mare ascultător al tuturor necazurilor noastre”, a spus Nicoleta Florea, învățătoare în Craiova. „Sunt cu totul mișcat de această procesiune. De la sfânta catedrală am mers cu toții pe străzile orașului și am cântat din toată inima troparul Sfântului Dimitrie. Această mare bucurie ne încălzește inimile și ne trezește sufletul”, mărturisește Ionuț Dumitrașcu, student la Facultatea de Teologie di Craiova. „Să ne țină Dumnezeu sănătoși și să venim și la anul aici, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Slujba Sfintei Liturghii a fost înălțătoare, iar cântările au mers cu totul la inimă” – Daniela Corăscu, 59 de ani din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente