Obiecte care i-au aparţinut Sf. Pahomie de la Gledin pot fi văzute la un muzeu din Bacău

La Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a avut loc joi vernisajul expoziției „Sfântul Pahomie, Episcop al Romanului. Calea spre Sfințenie”.

Expoziţia cuprinde mai multe obiecte care i-au aparţinut Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, şi a adus în prim plan momente importante din viața sfântului, activitatea în cadrul Eparhiei Romanului și contribuția sa în plan religios, istoric și cultural. 

Evenimentul a fost organizat la împlinirea a 299 de ani de când Sfântul Ierarh Pahomie a trecut în veșnicie și la 10 ani de la descoperirea sfintelor sale moaște. 

„Au fost expuse obiecte de o mare importanță religioasă și istorică, care au aparținut Sfântului Ierarh, precum cartea Rostul de Aur, dăruită de Sfântul Dimitrie al Rostovului, omoforul, veșmântul arhieresc, purtat cu cinste în perioada în care a păstorit Eparhia Romanului (1707 – 1724) precum și Sfântul Antimis al Schitului Pocrov, toate aceste obiecte au fost puse la dispoziție prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și prin bunăvoința părintelui Arhimandrit Benedict Sauciuc, stareț al Mănăstirii Neamț”, au transmis organizatorii în comunicatul remis Basilica.ro.

„De asemenea au fost vernisate obiecte remarcabile de la Schitul Pocrov, județul Neamț: pomelnicul ctitoresc, tablouri cu reprezentarea Sfântului Pahomie, rugăciunea scrisă de mâna Sa la întemeierea Schitului, testamentul precum și alte obiecte bisericești, care au aparținut Sfântului Pahomie, puse la dispoziție prin bunăvoința părintelui protosinghel, Ambrozie Ghinescu, egumen al Schitului Pocrov”, au mai precizat organizatorii. 

În timpul întâlnirii au fost susţinute o serie de comunicări referitoare la viaţa şi activitatea Sfântului Pahomie de la Gledin. 

Expoziția este completată prin cărți vechi românești, din secolele 18 și 19, obiecte bisericești din patrimoniul Secției de Arheologie-Istorie, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, fotodocumente din biblioteca Academiei Române, care fac referire la viața sfântului și la Schitul Pocrov, precum și un exemplar al Cazaniei, carte scrisă Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

Expoziția va putea fi admirată până în data de 21 mai la sediul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Schitul Pocrov, Mănăstirea Neamț, Protopopiatul Bacău, ASCOR Bacău, precum și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Foto credit: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente