Obiceiurile românești ale începutului de primăvară în parohia din Villarrobledo – Spania

Pentru a marca începutul primăverii, dar și ca să împlinească frumosul obicei românesc din străbuni de a confecționa și împărți mărțișoare, copiii care participă la orele școlii parohiale din Parohia „Sfântul Prooroc Daniel” din Villarrobledo – Spania, coordonați de doamna preoteasă Adelina Maria Cucul, au dedicat ultimele trei întâlniri săptămânale confecționării și asamblării mărtișoarelor, precum și ambalării florilor care au fost împărțite doamnelor cu ocazia zilei de 8 Martie, după cum informează site-ul episcopiaspanieiportugaliei.es.

Astfel, mărțișoarele confecționate sub forma unei broșe cu imaginea unei flori viu colorate, au fost încununate cu împletitura alb-roșie care simbolizează optimismul acestei perioade din an și la final au fost puse în felicitări pictate cu măiestrie de doamna Georgiana Marinescu.

Atât confecționarea celor 90 de mărțișoare, cât și scrierea mesajului începutului de primăvară în felicitări, au fost activități realizate exclusiv de mânuțele dibace ale celor mici. Atmosfera acestor întâlniri a fost una de bucurie, entuziasm, voioșie, speranță, hărnicie și, bineînțeles, gălăgie.

Rodul muncii copiilor a fost prezentat credincioșilor de către părintele Daniel Cucul, după Sfânta Liturghie din 3 martie, fiecare doamnă, domnișoară și fetiță prezentă la Sfânta Biserică primind un mărțișor din partea copiilor și a părintelui paroh.

Ziua de 10 martie a fost o zi specială pentru că părintele Daniel Cucul a decis să săvârșească Proscomidia în fața Sfântului Altar, arătând și explicând astfel credincioșilor prezenți rânduiala și însemnătatea Proscomidiei.

Pentru că zilele trecute am sărbătorit ziua femeii și a mamei, mai cu seamă, părintele a subliniat, în cuvântul de învățătură, importanța mamei în viețile noastre, precum și respectul cu care îi suntem datori.

Copiii care participă la cursurile școlii parohiale s-au făcut auziți după Sfânta Liturghie, printr-un recital de poezii dedicate mamei, reușind astfel să emoționeze mulțimea de credincioși prezenți. La finalul recitalului, doamna preoteasă a ținut să-i felicite pe copii pentru modul în care și-au învățat poeziile, dar și să le mulțumească pentru surpriza pe care i-au făcut-o sâmbătă, la ora de religie, când i-au dăruit un buchet mare de flori și o felicitare cu urările fiecărui copil în parte, cu ocazia zilei de 8 Martie.

După ce au fost binecuvântate și miruite de către părintele paroh, doamnele, domnișoarele și fetițele prezente la Sfânta Liturghie au primit câte o floare, simbol al primăverii.

Pentru că în această duminica a fost și lăsatul secului de carne, Comitetul de femei a organizat o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente