„Oastea Domnului” l-a comemorat pe Traian Dorz în cadrul Adunării de tineret de la Galați

Adunarea de tineret pe ţară a membrilor Asociaţiei „Oastea Domnului” s-a desfășurat sâmbătă la Galați, având ca temă „Traian Dorz – 30 de ani de la plecarea în veşnicie”.

Programul întrunirii a început în Catedrala Arhiepiscopală din municipiu cu participarea la Sfânta Liturghie, în prezența Arhiepiscopului Casian al Dunării de Jos.

La slujbă au fost prezenți tineri și credincioși, atât din Galați, cât și din întreaga țară, veniți special pentru acest eveniment. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Asociației „Oastea Domnului”, filiala Galați.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian le-a urat „Bun-venit!” tuturor oaspeţilor, arătând că prezența numeroasă a tinerilor la aceste întruniri arată interesul pe care aceștia îl au pentru rugăciune și exprimarea sentimentelor religioase în comuniune cu ceilalți semeni.

După Sfânta Liturghie, a urmat procesiunea cu soborul de preoți și credincioși, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Casa de Cultură din municipiul Galați, cu o scurtă oprire la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989, pentru o slujbă de Te Deum.

Programul propriu-zis al adunării s-a desfășurat în Sala principală a Casei de Cultură din Galați.

Vezi mai multe detalii despre eveniment pe site-ul oficial al Eparhiei Dunării de Jos.

Traian Dorz

Poetul și jurnalistul Traian Dorz (1914-1989) a fost unul dintre fondatorii Asociației „Oastea Domnului”, alături de Pr. Iosif Trifa și de Ioan Marini.

Pentru activitatea sa misionară, Traian Dorz a fost condamnat la închisoare de regimul comunist ateu din România. Asociația „Oastea Domnului” a fost declarată „secta cea mai periculoasă” și a fost scoasă în afara legii. În cei peste 16 ani de închisoare a compus peste 300 poezii pe care le-a memorat și le-a scris după eliberare.

Patriarhul Daniel a apreciat faptul că poezia lui Traian Dorz „se remarcă prin profunzimea spirituală şi simplitatea formei, ca manifestare vie a culturii teologice şi duhovniceşti populare”.

„Un creştin mărturisitor şi un poet creator în vreme de prigoană” l-a numit Preafericirea Sa pe Traian Dorz în mesajul transmis în 2014, la o sută de ani de la nașterea poetului.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente