Oaspeți de seamă la Deva

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, vineri, 7 iunie 2013, de la orele 18.00, în sala „Europa” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva, a avut loc întrunirea festivă finală a participanților la simpozionul internațional „From peripheriy to center. The image of Europe at the Eastern Border of Europe”, eveniment desfășurat la Oradea în zilele de 4-6 iunie, la care episcopia hunedoreană a luat parte în calitate de partener și coorganizator, alături de prestigioase instituții cultural-educaționale din țară și de peste hotare, precum Universitatea din Oradea, Università degli Studi di Padova, Universitatea de Stat din Moldova și Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române.

Întâlnirea, având ca scop prezentarea concluziilor manifestării științifice amintite, a fost moderată de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, după cum ne-a precizat Pr. dr. Florin Dobrei.

Au fost prezenți profesori de istorie din Veneția, Padova, Chișinău, București și Oradea, precum și câțiva istorici locali. Prezent la eveniment, arhipăstorul hunedorean a subliniat în cuvântul său de binecuvântare importanța întâlnirilor de acest fel pentru cunoașterea trecutului nostru, un trecut care ne plasează, istoric și cultural, în Europa, iar nu în afara acesteia.

La final, între Episcopia Devei și Hunedoarei și Universitatea din Oradea a fost semnat un protocol de colaborare, în vederea organizării unor viitoare evenimente culturale similire. Pentru sprijinul și deschiderea arătate, P. S. Părinte Episcop Gurie a primit din partea conducerii Universității orădene o medalie jubiliară.

În ziua următoare, oaspeții eparhiei noastre au vizitat câteva monumente laice și ecleziastice reprezentative de pe valea Cernei și din Țara Hațegului.

Comentarii Facebook


Știri recente