Oamenii sunt făcuţi să se roage împreună, spune Diac. Sorin Mihalache

„Oamenii sunt făcuţi să se roage împreună”, a fost concluzia atelierului de lucru susținut de Părintele Sorin Adrian Mihalache săptămâna trecută în Parohia Lazaret din Bacău.

În cadrul atelierului intitulat „Inteligența spirituală”, Diac. Sorin Mihalache a spus că „inteligenţa spirituală poate fi dezvoltată, întrucât creierul se poate transforma prin atenţie voluntară, prin repetiţie şi prin ritmicitate”.

„Iar dacă se schimbă creierul, se schimbă şi inima, după cum mărturiseşte teologia creştină, care afirmă că nu se întâmplă nimic în sufletul omului fără ca acest lucru să nu aibă repercusiuni în trup şi nu se întâmplă nimic în trup fără ca acest lucru să aibă repercusiuni în suflet”, a afirmat profesorul Facultății de Teologie din Iași.

Părintele Sorin Mihalache a spus că rugăciunea contribuie la „sănătatea funcţiei cognitive până la adânci bătrâneţi”:

„Oamenii care participă intens la o experienţă religioasă au o stare de tonus crescută din punct de vedere neuronal, iar acest lucru duce la sănătatea funcţiei cognitive până la adânci bătrâneţi. Ceea ce trebuie să ştim este însă că nici o experienţă mistică individuală nu poate să bată experienţa religioasă cognitivă la indicii de sănătate ai minţii.

Experienţa rugăciunii colective este mult mai productivă din punct de vedere terapeutic decât orice experienţă mistică particulară”.

Concluzia atelierului a fost aceea că „oamenii sunt făcuţi să se roage împreună, iar starea de meditaţie pasageră şi individuală este doar o pregătire în vederea întâlnirii cu ceilalţi”.

Diac. Sorin Adrian Mihalache a mai explicat participanţilor deosebirea dintre inteligenţa spirituală şi alte tipuri de inteligenţă, deosebirea dintre inteligenţa spirituală şi trăirea religioasă şi cum poate fi dezvoltată inteligenţa spirituală, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Părintele diacon Sorin Adrian Mihalache este licenţiat în matematică şi teologie, a absolvit cursuri de master în psihologie, filosofie, teologie şi fizică teoretică, iar din anul 2010 este doctor în Filosofie al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Realizează şi moderează emisiunea „Lumina celui nevăzut” la TV Trinitas a Patriarhiei Române, este coordonator al Centrului de Studii Interdisciplinare în Religie şi Ştiinţă al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă” din Iaşi, fiind implicat şi în alte proiecte şi activităţi cu specific interdisciplinar.

Foto: Nepsis Paris

Comentarii Facebook


Știri recente