O zi de tabără la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” – Sitaru

La Mănăstirea „Sfântul Nicolae” – Sitaru are loc în această perioadă o tabără pentru copii, așa că am mers să vedem cum se desfășoară o zi pentru beneficiarii acestui proiect al Protopopiatului Ilfov Nord.

Biserica Mănăstirii „Sfântul Nicolae” – Sitaru. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ajunși la mănăstire am fost întâmpinați de părintele Hrisostom Iorgulescu, cel ce se ocupă de buna desfășurare a taberei.

Pentru început părintele le-a vorbește copiilor despre istoricul mănăstirii, prilej cu care am aflat și noi de unde vine unul dintre numele sub care este cunoscut așezământul monahal: „Balamuci”.

Părintele Hrisostom Iorgulescu alături de copii în sala muzeală a mănăstirii. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Potrivit legendei, o frumoasă domniță pe nume Mușa și-a găsit sfârșitul în apele râului Ialomița, în apropierea mănăstirii, iar localnicii au denumit zona Valea Mușii. Odată cu trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, oamenii au început să citească denumirea mănăstirii potrivit noului alfabet. Astfel litera V a alfabetului chirilic a fost citită B, iar litera S citită C, de aici făcându-se trecerea de la Valea Mușii la Bala-muci.

Părintele Hrisostom Iorgulescu arătându-le copiilor Sfânta Evanghelie. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

A urmat prezentarea bisericii. Părintele Hrisostom le-a vorbit copiilor despre obiectele de cult din altarul bisericii și despre rolul lor în oficierea Sfintei Liturghii.

După vizitarea bisericii, copiii au mers în gospodăria mănăstirii. Aici au făcut cunoștință cu animalele crescute de monahi, printre cele mai îndrăgite fiind calul și măgărușul.

Măgărușul mănăstirii a fost unul dintre cele mai îndrăgite animale. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

La ora prânzului, tinerii au fost chemați în trapeza mănăstirii, urmând ca apoi să pornească prin pădure într-o drumeție până la râul Ialomița, prilej cu care au participat și la o „vânătoare de comori” prin codrii Vlăsiei.

La masa din trapeza mănăstirii, copiii au făcut schimb de impresii despre cele văzute. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

În zilele următoare copiii vor face o vizită la atelierele olarilor din satul Piscu, vor merge în satul olimpic de la Izvorani, vor vizita mănăstirile din zonă, Căldărușani și Snagov, și vor porni într-un pelerinaj la Mănăstirea Pasărea și la atelierele ei de croitorie și de cizelură metalică, dar și la Mănăstirea Cernica.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente