Părintele profesor Nicolae Necula a fost condus astăzi, 7 septembrie, pe ultimul drum. Ierarhi, preoţi, studenţi şi credincioşi au venit în paraclisul Facultăţii de Teologie din Bucureşti să-i aducă un ultim omagiu ilustrului profesor care a trecut la cele veşnice în data de 4 septembrie.
Slujba înmormântării a fost oficiată în Biserica Sfânta Ecaterina din Capitală. Soborul slujitor a fost alcătuit din trei ierarhi ai Bisericii noastre, preoţi de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, dar şi clerici din Capitală şi din ţară.
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, au fost arhiereii care s-au rugat pentru odihna sufletului celui care a slujit Biserica lui Hristos îmbrăcând haina clericală cu vrednicie de peste 40 ani.
Episcopul vicar patriarhal a transmis, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un mesaj de condoleanţe.
În cuvântul adresat cu acest prilej, Patriarhul Daniel a evidenţiat faptul că părintele profesor Nicolae Necula a fost un eminent slujitor al Sfântului Altar, dar şi un om de cultură foarte profund.
O viață întreagă dăruită lui Dumnezeu și oamenilor este cea mai simplă, dar, totodată, cea mai completă caracterizare a părintelui Nicolae Necula.
Părintele profesor Nicolae Necula a însemnat mult pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, dar și pentru învățământul academic teologic românesc în general, precum şi pentru biserica Icoanei, unde a slujit lui Dumnezeu vreme de aproape cinci decenii, păstorind și povățuind nenumărați fii duhovnicești.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a spus că cel care astăzi a făcut pasul în veşnicie, Nicolae Necula, a fost un preot și un profesor dedicat slujirii și catedrei.
Părintele profesor Nicolae Necula, care a preluat activitatea părintelui Branişte şi a dus-o mai departe, ne-a învăţat cum să oficiem Liturghia, cum să slujim cu adevărat, prin exemplul propriu şi prin studiu, prin atâtea generaţii de studenţi şi actualmente preoţi. Am apreciat la el, întâi de toate, identificarea cu două slujiri care se contopesc una cu alta: cea de preot şi cea de profesor.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a spus despre regretatul profesor că a fost un exemplu de slujitor și magistru.
Se cuvine să nu uităm cât curaj în încercări, câtă armonie în dezbinări, câtă dragoste a lăsat în inimile noastre, a evidenţiat Înaltpreasfinţia Sa.
Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a arătat încrezător că toate aceste calităţi ale părintelui profesor vor fi transmise mai departe deoarece le-a presărat în toţi ucenicii săi, slujitori la catedră sau la Sfântul Altar.
Romiță Iucu, prorectorul Universității din București, a evidenţiat faptul că trecerea la cele veşnice a distinsului preot şi profesor este o grea pierdere.
Sunt alături, prin vocea mea, domnul rector, domnul preşedinte al senatului, toţi colegii mei care l-am preţuit şi respectat, adresându-i cele mai calde gânduri familiei, dar şi susţinerea noastră, a spus domnia sa.
Trupul neînsuflețit al părintelui Necula a fost înhumat, astăzi, în Cimitirul Bellu din Capitală.
Foto Credit: Robert Nicolae/Basilica.ro
Citeşte şi:
Părintele Profesor Nicolae Necula a trecut la cele veșnice