O nouă sfântă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române

Sfântul Sinod reunit joi în şedinţă de lucru sub preşedinţia Patriarhului Daniel a aprobat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a Sfintei Matrona de la Moscova, cu zi de prăznuire în data de 2 mai.

Sfânta Matrona s-a născut în 1881 într-o familie de oameni simpli din satul satul Sebino, guberia Tula.

Deși a venit pe lume fără darul vederii și a pierdut folosirea picioarelor de la varsta de 17 ani, datorită vieții sale ascetice și rugăciunii necontenite, Dumnezeu a învrednicit-o de darurile vederii înainte și al facerii de minuni.

Sfântul Ioan de Kronstadt a numit-o pe când avea numai 14 ani, „al optulea stâlp al Rusiei”. Prin această expresie a profețit că ea va rămâne unul dintre puținii rugători pentru patria care avea să fie cuprinsă de persecuția ateistă bolșevică.

Sfânta Matrona a fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în anul 1999.

Aflat în Moscova în luna decembrie a anului trecut, la festivităţile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, Părintele Patriarh Daniel a slujit la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova unde se află moaştele sfintei Matrona.

Foto: Arhivă basilica.ro

Citeşte şi: Maica Teofania, stareța Mănăstirii Pokrovsky: Sfânta Matrona îi aduce pe toți la credința lui Hristos

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Proiectul Biserica Online continuă

Am început Biserica Online anul trecut în septembrie cu mai multe recomandări privind comportamentul unei parohii pe Facebook, apoi în noiembrie am trecut la Instagram. Următorul material va cuprinde mai multe recomandări despre Instastory şi…