O nouă promoție de teologi a absolvit la Timișoara și Caransebeș

Joi, 30 mai, la Timișoara și Caransebeș s-au desfășurat festivitățile de absolvire a promoțiilor studenților teologi de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest Timișoara și de la Facultatea de Teologie din Caransebeș, informează „Ziarul Lumina”.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, joi, 30 mai, s-a desfășurat festivitatea de absolvire a celei de a 16-a promoție a studenților teologi de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest Timișoara. Întâlnirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara de către Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și în prezența profesorilor și a studenților teologi. După săvârșirea serviciului religios, întâlnirea a continuat în sala de festivități a Centrului eparhial din Timișoara, unde au fost prezenți prof. univ. dr. Otilia Hedeșan, prorectorul Universității de Vest, Dana Percec, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, și pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, șeful Catedrei de teologie, precum și cadre didactice din cadrul Facultății de Teologie. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, care a transmis absolvenților binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, și purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, asigurându-i de purtarea în rugăciune și dorindu-le totodată spor în activitatea misionară, pe care cu siguranță o vor desfășura de acum înainte pentru Biserica noastră. În cadrul festivității, pr. conf. dr. Gavril Trifa a susținut cursul festiv intitulat „Familia creștină și cultivarea virtuților”. Au urmat luări de cuvânt din partea reprezentanților studenților de la specializările Teologie pastorală și Teologie didactică, precum și a decanilor de an. Cursul festiv a fost încheiat de pr. Nicolae Morar, care a mulțumit atât studenților, cât și profesorilor pentru competențele științifice de care au dat dovadă pe tot parcursul anilor de studiu, având nădejdea că toate cunoștințele acumulate vor fi dublate în viitor de evlavia propovăduirii și desăvârșirea întru iubire.

Moment festiv pentru absolvenții învățământului teologic la Caransebeș

Tot joi, 30 mai, au avut loc și la Caransebeș festivățile de încheiere a anului universitar pentru studenții Facultății de Teologie din Caransebeș, precum și festivitatea solemnă de „predare a cheii” la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din municipiul de pe Timiș și Sebeș. La orele dimineții, a fost oficiată, în prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, de către un sobor impresionant de preoți și diaconi, format din profesori, masteranzi și studenți ai instituției de învățământ teologic caransebeșean. La slujbă au participat elevii și studenții teologi, conducerea celor două instituții de învățământ teologic, alături de numeroși credincioși. Cursul festiv a fost susținut de către prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, prorector la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, și pr. lector univ. dr. Florin Dobrei în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, în prezența ierarhului, a conducerii Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, a cadrelor didactice, a masteranzilor și studenților, care au fost însoțiți de familiile lor. A urmat apoi festivitatea de „predare a cheii”, de asemenea, toți studenții au primit diplome, iar cadrele didactice flori.

Și la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au avut loc manifestări închinate sfârșitului de an școlar. Astfel, la orele prânzului, în fața paraclisului episcopal cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Caransebeș, lăcaș bisericesc amplasat în incinta Seminarului Teologic din Caransebeș, în prezența cadrelor didactice și a elevilor, a avut loc festivitatea solemnă de „predare a cheii”. Astfel, elevii clasei a XI-a au primit din partea colegilor care vor absolvi anul acesta, în mod simbolic, cheia Seminarului Teologic, urmărindu-se prin această frumoasă și veche tradiție „predarea ștafetei” și continuitatea prestigioasei instituții de învățământ teologic a Banatului Montan.

Comentarii Facebook


Știri recente