O nouă promoție de studenți teologi la Arad

Cea de-a XIX-a promoție a Programului de studii acreditat Teologie Ortodoxă Pastorală, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a susținut examenul de licență în zilele de 25 și 26 iunie 2013, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

La această sesiune s-au înscris 39 de candidați din promoția 2013 și 9 din promoția anterioară, un total de 48 de candidați, din care au promovat 46. Rezultatele obținute de aceștia se prezintă astfel: media generală de absolvire a anilor de studii este 7,95, iar media generală de licență este 9,07.

Probele de examen au constat din evaluarea cunoștințelor la Teologie Dogmatică și la disciplina de specialitate aleasă de candidat, urmată de prezentarea lucrării de licență. După aceasta a urmat solemnitatea depunerii jurământului în catedrala veche cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad, la care a participat și Înaltpreasfințitul dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

În deschidere, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul facultății arădene, a rostit câteva cuvinte, prin care a evidențiat „rolul major pe care trebuie să-l manifeste absolventul de Teologie într-o societate măcinată de multe racile și neputințe, prin vocația, instruirea și statura sa, fecundate de mesajul Evangheliei lui Hristos, unul plin de speranță, lumină și bucurie”, anunțând apoi rezultatele obținute la acest examen. Actul depunerii jurământului a fost oficiat de către pr. Ioan Lazăr, duhovnicul facultății, fiecare dintre licențiații prezenți sărutând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

IPS Timotei a rememorat prezența Înaltpreasfinției Sale la cursurile predate acestei ultime serii de absolvenți pe care a avut-o în calitate de cadru didactic la facultatea din Arad, marcând unele dintre accentele deosebite ale acestei festivități. În primul rând, solemnitatea aceasta scoate în evidență faptul că „jurământul trebuie să pecetluiască toată învățătura, că aceasta va fi în folosul Bisericii†¦ (apoi) voi aveți privilegiul să absolviți în acest an omagial, închinat cinstirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, prilej în care putem înțelege mai bine rostul și rolul Bisericii în lume, după modelul constantinian†¦ La acestea se adaugă și sărbătoarea importantă pentru țară, Ziua Drapelului†¦ Ne aducem aminte de faptul că Sfântul Împărat a pus semnul crucii pe steaguri, simbolul jertfei lui Hristos. Astăzi, evenimentele recente pentru care a și fost decretată zi de doliu național ne amintesc de jertfa conaționalilor noștri pentru care ne rugăm”.

În încheiere, chiriarhul i-a felicitat pe profesori și absolvenți urându-le tuturor spor și binecuvântare de la Dumnezeu.

Pentru a marca ceea ce însuși Înaltpreasfinția Sa a amintit, cei prezenți au închinat funeralul În veci pomenirea lor pentru cei decedați în accidentul din Muntenegru.

Absolvenții au oferit apoi un buchet de flori IPS Timotei și au intonat imnul arhieresc și La mulți ani, părintele decan mulțumindu-i pentru prezență și invitându-i pe proaspeții licențiați să continue aprofundarea studiului teologiei prin cursurile masterale.

Comentarii Facebook


Știri recente