O nouă capelă sfințită în Buzău

Capela „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cadrul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Buzău a fost sfințită duminică, 7 iulie 2013, de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, informează Ziarul Lumina.

Noul lăcaș de rugăciune a fost zidit în vecinătatea bisericii parohiei, împodobit cu pictură și cu catapeteasmă, între anii 2010 și 2013. Piatra de temelie a fost așezată în anul 2009 de arhiepiscopul Epifanie, fostul arhipăstor al eparhiei de la curbura Carpaților. În Duminica Sfinților Români, numeroși credincioși au participat la slujba de târnosire a noului lăcaș de rugăciune închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori format din părintele protoiereu Sorin Pană de la Protopopiatul Buzău I, părintele Gheorghe Sava-Popa, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, preotul Cristișor Manea, preotul Petre Brașoveanu, precum și alți preoți și arhidiaconi. După slujba de sfințire a capelei în care se vor oficia de acum înainte slujbele de înmormântare și de pomenire a celor adormiți, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de pe strada Oltului din Buzău, lăcaș care a fost restaurat și înfrumusețat în ultimii ani prin strădania părintelui paroh. Chiriarhul locului a spus credincioșilor prezenți la slujbă că de acum înainte au două lăcașuri de rugăciune în cadrul parohiei, de care trebuie să poarte de grijă și în care sunt chemați la rugăciune. „Cu ajutorul bunului Dumnezeu am sfințit astăzi un nou lăcaș de cult. Chiar dacă acesta are o destinație specială, ca să fie depuse în el trupurile neînsuflețite ale creștinilor pentru prohodire și înmormântare, lăcașul este o capelă sau o bisericuță care are Sfântul Altar și Sfântă Masă târnosită pe care se oficiază Sfânta Liturghie. Biserica parohială pe care au zidit-o înaintașii dumneavoastră și noua capelă capătă importanță în măsura în care noi suntem prezenți în ele în stare de rugăciune. Acest lucru arată Biserica cea vie formată din credincioși care trebuie să o însuflețească pe cea de zid”, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian.

Părintele paroh Gheorghe Sava-Popa a mulțumit enoriașilor parohiei pentru sprijinul acordat în timpul zidirii capelei și a evidențiat reprezentanți ai autorităților locale și membri din Consiliul parohial care s-au implicat în mod special. La final, chiriarhul locului a dăruit pentru altarul capelei o cruce de binecuvântare. După Sfânta Liturghie, numeroși credincioși din Buzău au trecut prin altarul capelei și s-au închinat la Sfânta Masă. În cadrul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Buzău funcționează Centrul social-filantropic „Sfânta Parascheva”, care are mai multe componente dintre care amintim o grădiniță parohială, cabinete medicale, săli de întâlniri, trapeză. Centrul acordă anual burse de merit unor liceeni cu rezultate foarte bune la învățătură din județul Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente