O nouă capelă la Drăgoești, Vâlcea

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a sfințit astăzi, 28 septembrie, noua capelă cu hramul „Sfântul Nectarie de la Eghina” a Spitalului de Psihiatrie din comuna Drăgoești, județul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte la hirotonit preot pe seama acestui sfânt locaș pe părintele diacon Cătălin Petruț Dorobanțu, absolvent al Facultății de Teologie „Sfânta Filofteia” din Pitești.

Amenajată într-un spațiu din incinta Spitalului, capela va servi bolnavilor internați și vizitatorilor lor pentru rugăciune. Lăcașul a fost sfințit prin stropirea cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. Tot acum, noua capelă a spitalului a primit ca ocrotitor pe Sfântul Nectarie Taumaturgul din Eghina, după cum ne-a transmis Arhid. Ioan Liviu Găman.

Slujba de sfințire a icoanelor și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură, arătând sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică, subliniind importanța construirii unei biserici în incinta spitalului și evidențiind necesitatea credinței, nădejdii și dragostei în sprijinirea celor bolnavi și în suferință. „Această capelă cu hramul „Sfântul Nectarie de Eghina”, ne dorim să sprijine pe cei care sunt internați aici, bolnavi, și să ajute pe medici în lucrarea lor de vindecare a trupurilor, dar și a sufletelor celor ce se află în suferință și boală. În toate spitalele din România avem capele, paraclise, preoți slujitori și era necesar ca și în acest spital să avem o capelă, și mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să împlinim această lucrare necesară și să sprijinim din punct de vedere duhovnicesc, din punct de vedere al rugăciunii și al lucrării cultice a Bisericii pe acești oameni care sunt bolnavi și au nevoie de ajutor, au nevoie de tămăduire, de rugăciune și de un cuvânt de folos. Să dea Dumnezeu să fie sănătoși cât mai mulți dintre ei, să avem cât mai mulți oameni sănătoși și cât mai puțină boală în lume, iar noi cei care ne considerăm sănătoși să-i ajutăm cât mai mult cu rugăciunea și cu fapta pentru că au nevoie de sprijinul nostru, rugându-L pe Domnul Hristos să ne întărească pe toți în a parcurge această viață pământească, spre a birui atât păcatul cât și ispitele, dar a folosi suferința ca mijloc de întărire a credinței și a dragostei noastre față de Dumnezeu pentru dobândirea vieții veșnice.”, a conchis Părintele Ierarh.

La final, credincioșii au putut trece prin Sfântul Altar pentru sărutarea Sfintei Evanghelii și a Sfintei Mese, primind cu această ocazie cărți de rugăciuni și iconițe.

Cei prezenți la eveniment au avut posibilitatea să se închine la racla cu fragmente din Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae aduse cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către părintele Eclesiarh, Protos. Sebastian Mihalcea, de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. După slujbă Sfintele Moaște au fost purtate prin saloane Spitalului spre mângâierea celor cuprinși de boli și suferințe.

La eveniment au fost prezenți Dr. Eduard Stanca, Directorul Spitalului de Psihiatrie Drăgoești, Părintele Iulian Mădălin Bușagă, Protoiereu de Drăgășani, oficialități locale și centrale, cadre medicale, precum și numeroși credincioși, localnici din Drăgoești sau veniți din alte părți ale eparhiei.

Lucrările la construirea și amenajarea bisericuței capelă cu hramul „Sfântul Nectarie de la Eghina” a Spitalului de Psihiatrie din comuna Drăgoești, județul Vâlcea au început în vara acestui an, pe 28 iulie, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în urma înțelegerii dintre Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, conducerea Consiliului Județean și conducerea spitalului referitoare la necesitatea amenajării unui spațiu unde bolnavii să poată beneficia de slujbe și asistență duhovnicească.

Comentarii Facebook


Știri recente