O nouă biserică în parohia Balcani-Marginea

În Duminica a XI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Balcani-Marginea, Protopopiatul Moinești, potrivit epr.ro.

Lucrările de construcție a sfântului lăcaș au început după numirea Părintelui Paraschiv Cheptănaru, în data de 13 septembrie 2003, când s-a pus piatra de temelie. Cu ajutorul credincioșilor din întreaga comună s-a ridicat biserica din cărămidă și piatră de râu, având plan treflat, cu turlă pe naos, acoperită cu tablă. La interior, a fost executată pictura în tempera, în stil bizantin, iar la exterior, în ocnițe, au fost aplicate icoane mozaic. De asemenea, au fost lucrate catapeteasma și stranele din lemn de stejar, sfânta masă a fost placată cu marmură și s-a introdus sistemul de încălzire pe sub pardoseala de marmură. La împlinirea acestei sfinte zidiri au contribuit, alături de credincioși, consiliul local al Comunei Balcani, primarul Vasile Rață, viceprimar Vasile Luca, la care se adaugă sprijinul unor oameni de bine ce au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor de lăcașuri sfinte.

„Participând la această sfințire a noii biserici din satul Balcani-Marginea am regăsit, între donatorii anonimi în fața istoriei și a oamenilor, dar mari în fața lui Dumnezeu, alături de credincioși și Consiliul Local Marginea, și două nume sonore din lumea sportului: Mircea Lucescu, care a donat un clopot acestei biserici, și omul de afaceri George Becali, cărora, cu acest prilej le mulțumim și Îl rugăm pe Dumnezeu să-i binecuvinteze pentru darul lor”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Neculai Iftime a fost hirotonit diacon, pe seama Capelei „Sfinții Martiri Brâncoveni” de la Școala specială de pregătire incluzivă Comănești, iar la final, preotul paroh Paraschiv Cheptănaru a fost hirotesit iconom stavrofor.

Slujba din această zi vine să consfințească dragostea și credința locuitorilor acestei zone, satul Balcani fiind atestat documentar încă din veacul al XV-lea. De-a lungul timpului, credincioșii din comuna Balcani au fost martori la grelele momente prin care a trecut țara Moldovei. De fiecare dată, cu nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu, au avut însă puterea de a o lua de la capăt, de a reveni în vatra străbună și a-și reface gospodăriile și lăcașurile de închinare.

Comentarii Facebook


Știri recente