O femeie de 73 de ani a scris Luceafărul cu „ac şi aţă” pe 7 metri de pânză. Lucrarea expusă la Craiova

O femeie de 73 de ani din Cugir a ţesut pe o pânză lungă de șapte metri toate strofele poeziei „Luceafărul”. Opera unicat a fost expusă miercuri la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la 170 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Trei ani i-au fost necesari Mariei Tudor ca să coasă cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul” pe pânza realizată din cânepă.

„Totul a pornit din propria-mi imaginație. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul”, a mărturisit femeia care a învăţat pe de rost poezia încă din copilărie.

Ideea de a ţese poezia i-a venit într-o noapte după ce recitise pentru a nu știu a câta oară poezia „Luceafărul”.

„Atunci m-am hotărât să scriu cu acul și cu ața din arnici de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei”, povestește Maria Tudor.

Lucrarea Mariei Toader a fost apreciată de elevii Colegiului Naţional Carol I din Craiova care s-au străduit să citească versurile poeziei ţesute cu multă migală.

O altă activitate organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu a fost expoziția de carte „Eminescu, în 200 de ediții”.

În holul bibliotecii au fost expuse, începând cu data de 15 ianuarie 2020, cele 200 de volume care fac parte din colecția „Ediții Mihai Eminescu, 170 de ani de la naștere, 1850-2020”, apărută la Editura TipoMoldova, Iași.

Foto credit: Biblioteca Judeţeană „Teodor şi Aristia Aman” din Craiova

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…