O expoziție cu icoane ale Maicii Domnului a fost inaugurată la Muzeul Mitropolitan din Iași

Expoziția „Icoane ale Maicii Domnului” a fost inaugurată luni la Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iași, în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul.

În deschidere, Mihai Alex Olteanu, muzeograf, a evidențiat câteva dintre cele mai valoroase exponate, printre care:

  • copia Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hârbovăț, Republica Moldova (1859);
  • Sfintele uși cu icoana Bunei Vestiri de la biserica din Văleni, județul Neamț (secolul al XVI-lea);
  • Icoana Împărătească „Iisus Hristos Pantocrator” cu 16 praznice, pictată de monahul Ioasaf de la Vatoped (1754);
  • Icoana Maicii Domnului „Floare de crin” donată de Mitropolitul Gavriil Calimachi pentru vechiul iconostas al fostei Catedrale Mitropolitane din Iași;
  • icoane dăruite de pictorul Gheorghe Tătărăscu Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv (1887) cu ocazia sfințirii Catedralei.
PS Nichifor Botoșăneanul a participat luni, 4 decembrie 2023, la vernisajul expoziției „Icoane ale Maicii Domnului”, deschisă la sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

„Vorbea Sfântul Dosoftei de zăbava cititului cărților. Este o zăbavă și în fața icoanei, pentru că același mesaj pe care îl primesc prin cuvânt îl pot primi zăbovind în fața icoanei și înțelegând descoperirea pe care pictorul ne-o pune înainte, încât această zăbavă ne cheamă să se transforme în noi în rugăciune, în întâlnire cu Dumnezeu, în întâlnire cu Maica Domnului”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Icoana se face după text, pentru a adânci în noi această lucrare sfântă și această întâlnire pe care o avem încă de aici. Mulțumesc organizatorilor celor ce au trudit la acest eveniment, mulțumesc vorbitorilor, mulțumesc părintelui care ne-a ținut aproape un curs necesar și frumos.”

Expoziția „Icoane ale Maicii Domnului” poate fi vizitată până la 1 martie 2024. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Expoziția mai cuprinde, pe lângă icoane, și potire, engolpioane, veșminte și cruci de procesiune. La realizarea ei au contribuit pr. lect. dr. Marcel Cojocaru și expertul restaurator Loredana Popa.


Manifestarea este organizată în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași. Expoziția poate fi vizitată până în data de 1 martie 2024, în muzeul de la subsolul Catedralei Mitropolitane din Iași.

Foto credit: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente