O conferință organizată de Biserica Dobroteasa dezvăluie legătura acesteia cu Sf. Irodion de la Lainici

Biserica Dobroteasa din București a organizat duminică o conferință cu titlul: „Sf. Cuv. Irodion de la Lainici, sfântul isihast cu origini în vechea mahala bucureșteană Dobroteasa, și ucenicul său, teologul Ioan Cornoiu”.

Arhid. Ioan Caraza, profesor universitar, dr. Ionuț Daniel Barbu și Părintele dr. Liviu Barbu, parohul comunității, au vorbit despre cele două personalități ale Bisericii Ortodoxe Române în contextul Anului omagial 2022.

Membrii comunității parohiale au descoperit în cercetările lor că teologul Ioan Cornoiu (1861-1913), profesor de Noul Testament la București, a fost pus în adolescență sub oblăduirea starețului Irodion de la Lainici.

„De la Sfântul Irodion, tânărul Ioan a deprins rugăciunea, munca asiduă, smerenia și dragostea de carte, pe care le-a pus cu devotament în slujba Bisericii și a semenilor pentru tot restul vieții sale, scurte de altfel, căci a murit la nici 52 de ani”, explică Părintele Paroh Liviu Barbu (foto sus, dreapta).

Fotografia Sf. Cuv. iIodion de la Lainici și plăcile dedicate lui Ioan Cornoiu descoperite de dr. Ionuț-Daniel Barbu la Cimitirul Bellu din Capitală au fost expuse duminică, 18 decembrie 2022, la Biserica Dobroteasa din Capitală. Foto: Biserica Dobroteasa

„O altă descoperire minunată, legată de viețile celor doi, starețul-duhovnic Irodion și ucenicul acestuia, Ioan Cornoiu, a fost faptul că „Luceafărul de la Lainici” și-a petrecut o parte din copilăria sa în vechea mahala bucureșteană Dobroteasa, după cum indică un act (tabel) de la anul 1860, din 9 octombrie, care informa Mitropolia Ungrovlahiei despre viețuitorii schitului Lainici [1]”, mai informează părintele.

„Astfel, știm acum că Sfântul Irodion s-a rugat în locul acesta în care ne rugăm și noi, deși nu în actuala biserică, ci în cea veche, care a fost demolată în anul 1884, întrucât aceasta nu mai era viabilă din punct de vedere al siguranței și costurilor de renovare.”

„Iată că acum sfântul poposește din nou în mijlocul nostru, după mai bine de 190 de ani, de când a trăit în mahalaua Dobrotesei. După cum ne sunt dragi locurile copilăriei noastre, la care revenim întotdeauna cu plăcere și nostalgia paradisului inocenței și formării noastre timpurii, nădăjduim că și Sfântului Irodion îi este drag să revină locurile natale”, explică parohul.

Dr. Ionuț-Daniel Barbu și Arhid. Ioan Caraza la conferința dedicată de Biserica Dobroteasa Sfântului Cuv. Irodion de la Lainici și teologului Ioan Cornoiu duminică, 18 decembrie 2022. Foto: Biserica Dobroteasa

„Deși se poate spune, pe bună dreptate, că ne putem ruga oriunde, trebuie spus că un lăcaș impregnat de dragoste și rugăciune neîncetată vreme de mai multe secole, înlesnește și mai mult simțirea prezenței lui Dumnezeu”, adaugă Părintele Liviu Barbu.

Parohul povestește că Biserica Dobroteasa și comunitatea din jur au renăscut de mai multe ori: lăcașul de lemn din secolul al XVII-lea a fost înlocuit cu unul de zid în 1730, care, la rândul său, a făcut loc bisericii prezente în 1892. Între 1983-1990, biserica a fost închisă, apărând în evidențe ca fiind chiar demolată.

„Cei peste o sută de participanți la evenimentul de astăzi au simțit purtarea de grijă mângâietoare a lui Dumnezeu față de o biserică ce a renăscut asemenea păsării Phoenix. Biserica Dobroteasa și alte câteva case din parohie au fost singurele construcții care au supraviețuit planului de sistematizare a zonei, vechiul cartier fiind demolat în întregime”, spune părintele paroh.

Biserica Dobroteasa din București a organizat duminică, 18 decembrie 2022, o conferință cu titlul: „Sf. Cuv. Irodion de la Lainici, sfântul isihast cu origini în vechea mahala bucureșteană Dobroteasa, și ucenicul său, teologul Ioan Cornoiu”. Foto: Biserica Dobroteasa

Evenimentul dedicat Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici (1818/1821-1900) și ucenicului acestuia, profesorul Ioan Cornoiu (1861-1913), a fost inspirat de cercetările făcute de dr. Ionuț-Daniel Barbu [2] în Anul comemorativ 2021, cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Împreună cu voluntari ai parohiei, el a realizat o cercetare amănunțită a Cimitirului „Șerban Vodă – Bellu”, din București, care a scos la lumină chipuri uitate de teologi și slujitori ai Bisericii precum: episcopul martir Nifon Niculescu al Dunării de Jos (1860-1923) – victimă întârziată a atentatului terorist de la Senatul României în decembrie 192o , teologul Nicolae Dobrescu (1874-1914) și teologul Ioan Cornoiu (1861-1913), pe care părintele profesor Ioan Caraza l-a numit un teolog de factură isihastă [3].

Expoziție dedicată Prof. Ioan Cornoiu la Biserica Dobroteasa din Capitală duminică, 18 decembrie 2022. Foto: Biserica Dobroteasa

Anul 2022 a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al rugăciunii în viața creștinului li a Bisericii și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

NOTE

[1] Lidia Clarissa Nicolae, Sfântul Irodion, Luceafărul de la Lainici, colecție de facsimile, Ed. Mitropolia Olteniei, Craiova, 2021, pp. 147-149.

[2] Damian Anfile, Nicoleta Liliana Dinu și dr. Ionuț Daniel Barbu, Cimitirul „Șerban Vodă–Bellu din Capitală. Mormintele clericilor și ale altor personalități bisericești și naționale, Ed. Basilica, București, 2022; Emisiunea „Credință și cultură”, realizată de cons. patr. Vasile Bănescu, 27/11/2022, invitați: Ionuț-Daniel Barbu și Damian Anfile (https://www.trinitas.tv/cimitirul-serban-voda-bellu/)

[3] „Exegeza isihastă ortodoxă a profesorului Ioan Cornoiu”, I-II, Ziarul Lumina, 26 & 28 iulie 2022.


Vezi și:

Foto credit: Parohia Dobroteasa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente