O Chilie Athonită – Podcast cu medicul psihiatru Radu Dobriceanu: Singura soluție de oprire a ADHD-ului este familia

Părintele Teologos, de la Schitul românesc Lacu, Chilia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, a vorbit despre ADHD, singurătate, droguri și familie cu Psihologul Radu Dobriceanu, în cadrul Podcast-ului „O Chilie Athonită”.

Pandemia singurătății

O părere personală, a mărturisit Psihologul Radu Dobriceanu, „este că singurătatea poate să fie și bună, dar poate să fie până dacă respectivul se retrage în singurătatea lui, în cochilia lui, pentru a avea o stare refractară, pentru a avea o discuție cu Dumnezeu, pentru a-și gândi eventualele greșeli pe care le-a făcut și a încerca să le facă mai bine”.

Problema începe atunci când respectivii „nu fac asta pentru a vorbi cu Dumnezeu și a încerca să se îmbunătățească, ci fac chestia asta pentru stereotipul comportamental care le-a fost învățat lor din copilărie. Adică stai acasă, joacă-te online, stai pe social-media”.

Dependența – lipsa autocontrolului

„Dependența, din punct de vedere psihiatric, medical, implică nestăpânirea de sine când e vorba de o substanță. Când se consumă substanța respectivă, se pierde controlul”.

Dependența crează singurătate, „pentru că omul dependent tânjește spre singurătate, pentru că este tendința. Și nu neapărat că tânjește el, sunt și cei care nu-l mai vor lângă ei”.

„Dacă dependența poate să creeze alte boli – și dependența la rândul ei poate să fie un rezultat al altei boli. Ar fi depresia, tulburările de personalitate, ar fi noul curent de boală acum care crește foarte mult în frecvență – ADHD-ul”.

„ADHD-ul poate să creeze foarte multe comorbidități, nefiind diagnosticat când trebuie. Este deficitul ăsta de atenție care ăsta e prioritar, deficitul de atenție și hiperactivitatea”.

„Familia este singura care are responsabilitatea față de copilul care îl aduce pe lume. Nu atunci se termină obligațiile față de copil când l-ai adus pe lume. Atunci de-abia începe. Deci e cea mai bună investiție pe care poți să o ai ca adult, copilul tău. Cum este el, este cel mai bun exemplu al tău, ce ai făcut tu. Deci îți tranzitează ție toate eforturile pe care le-ai făcut”.

Cum trebuie, ca părinți, să reacționăm la tantrumurile copiilor?

„Trebuie vorbit calm, frumos, ferm și calm. Și atunci, ăsta e cel mai bun rezultat care se poate vedea ulterior când copilul respectiv este un adult și este băgat în societate. Atunci se vede stabilitatea pe el. Pe el ca adult. Pentru că i s-a oferit o stabilitate în copilărie”.

Rugăciunea

Este elementul care dacă ar fi mai mult prezent „cred că nu ar fi incidența atât de crescută”, a spus Psihologul Radu Dobriceanu.

„Dumnezeu are ultimul cuvânt și mulți se complac în situații de genul ăsta deși ar putea să-și caute altceva pentru că cumva îi împuternicesc pe cei pe care îi critică că ceea ce spun, zic adevărul gol goluț”.

Smerenia

„Smerenia și credința în Dumnezeu, l-ar face pe omul care se află în extrema cealaltă să se uite puțin la el”.

Dragostea și familia

„O familie sănătoasă, să înțelegem, nu numai după numele de familie, o familie ca structură. Da. Poate să fie exclusiv responsabilă, să aducă un tânăr în societate de pe urma căruia societatea să profite pozitiv”.

Narcisismul

„Narcisismul ține de tulburările de personalitate. Și o tulburare de personalitate se poate dezvolta, cum ziceam, dacă respectivul adult în copilărie are parte de abuzuri de tot felul și de aici se poate dezvolta un anumit tip de tulburare de personalitate”.

Terapeutica ortodoxiei

„Experiența pe care am făcut-o cu pacienții mei din România, români, celor care cred în Dumnezeu și sunt ortodocși le este mult mai ușor. Dar și cei care nu cred, faptul că au fost botezați, că au avut o bunică care știau de ea că ține posturi sau se duce la Biserică, sunt familiarizați cu ideea aceasta și acolo e ușor să vorbești și să aplici terapia ortodoxă, pentru că până la urmă terapia care se aplică la nivel global, vine din niște substraturi de credință”.

Foto credit: O Chilie Athonită

Comentarii Facebook


Știri recente