Un atelier de iconografie și o expoziție de icoane și cărți vechi de cult au loc în perioada 9-13 octombrie 2017 la Complexul Muzeal Iulian Antonescu din Bacău. Evenimentul este organizat de Protopopiatul Bacău și reunește pictori recunoscuți la nivel național.
Manifestarea are binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și este prilejuită de împlinirea a opt ani de la ridicarea eparhiei la rangul de arhiepiscopie și de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Atelierul de iconografie a debutat luni în incinta complexului muzeal băcăuan cu o slujbă de Te Deum oficiată de Pr. Costică Busuioc, protoiereul Protopopiatului Bacău, împreună cu un sobor de preoți.
Pictori și artiști plastici cu rădăcini băcăuane, recunoscuți la nivel național, zugrăvesc timp de cinci zile reprezentări ale vieții Sfintei Cuvioase Parascheva încercând să împărtășească din tainele iconografiei bizantine tuturor celor interesați, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În după amiaza zilei, în aceeași locație a avut loc conferința cu tema Textul biblic în iconografie și Aspecte privind conservarea preventivă a icoanelor și cărților, susținută de Pr. Conf. Univ. Dr. Ilie Melniciuc și Prof. Univ. Dr. Nicoleta Melniciuc-Puică de la Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași.
În cadrul atelierului sunt abordate mai multe tehnici: icoană, fresco, mozaic, grafică de carte, tehnică mixtă, sculptură etc.
Printre participanți se numără: Marius Ciprian Ghinescu (Iași), Forian Lipan (Bacău), Ierom. Antipa Burghelea (Mănăstirea Antim Bucuresti), Pr. Bogdan Antohi (Bacău), Monahia Irina Nedelcu (Mănăstirea Diaconești), Monahia Mariami Crăciu (Mănăstirea Tisa Silvestri), Cristian Bandi (Bacău), Prisacaru Cristinel (Roman), Cristian Dumitru (Bacău), Zupcu Constantin (Iași), Ghinescu Alice Elena (Iași) și sculptorul Ciobanu Timotei (Bacău).
Vernisajul lucrărilor realizate va avea loc în data de 19 octombrie când IPS Ioachim va oferi premii și distincții artiștilor participanți.
Expoziția de icoană și carte veche aduce în atenția celor interesați: Cazania Mitropolitului Varlaam, Viața și petrecerea Sfinților, Psaltirea în versuri ale Mitropolitului Dosoftei, la care se adaugă reprezentări iconografice ale Sfintei Parascheva din secolele XVI-XIX.
Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului