Nu este prea devreme să te gândești la Postul Crăciunului, o perioadă de revigorare sufletească

Pe final de An omagial al rugăciunii și comemorativ al sfinților isihaști, ai încă o ocazie să te rogi mai mult, să te liniștești și să te reîncarci sufletește din cuvintele Scripturii și ale Sfinților Părinți: Postul Nașterii Domnului care începe în două săptămâni.

Doi sfinți isihaști îți deschid drumul către Postul Nașterii Domnului. Lăsatul secului este în data de 14 noiembrie, ziua de cinstire a Sfântului Grigorie Palama, ierarhul care a contribuit esențial la receptarea oficială a isihasmului în secolul 14, ca mișcare de înnoire duhovnicească prin rugăciune neîncetată. În prima zi de post este cinstit Sfântul Paisie de la Neamț, cuviosul care a revigorat monahismul românesc în secolul 18 și a introdus rugăciunea inimii în viața de obște.

Postul Nașterii Domnului „este un post al rugăciunii și al milosteniei”, spune Patriarhul României.

Postul Nașterii Domnului durează patruzeci de zile și amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte.

Postul Nașterii Domnului nu este la fel de aspru ca Postul Sfintelor Paști.

În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până la orele 15:00 – 16:00, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se permite și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului se oferă dezlegare la peşte, iar ultima zi a Postului Naşterii Domnului, 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, este zi de post aspru.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente