Nu avea om, dar L-a vindecat Dumnezeu-Omul. Cauza singurătății e lipsa lui Dumnezeu din viața noastră: PS Paisie Sinaitul

„Una dintre cele mai profunde cauze ale singurătății este lipsa lui Dumnezeu din viața noastră”, a spus Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul duminică, referindu-se la vindecarea paraliticului de la Vitezda.

„Aproape patru decenii de răbdare și tăcere, de singurătate, au brăzdat viața chinuită de boală a acestui om paralizat, care aștepta tulburarea apei de către înger!”

„Erau mulți oameni în jurul său, dar dispăruse omenia din ei. Deși erau mulți, formau împreună un pustiu spiritual, pentru că egoismul și lipsa de empatie le pustiise sufletele. Toți treceau pe lângă el fără să-l observe”, a adăugat Preasfinția Sa.

Dar „singurătatea este în esență un sentiment de neîmplinire care ne atrage spre Acela – Unicul – care ne poate împlini. Este o foame, o nevoie, pe care doar relația cu Dumnezeu o poate satisface. Singurătatea este o goliciune interioară care trebuie să fie umplută de Unicul care o poate face – Dumnezeu!” a spus ierarhul.

Astfel, „Paraliticul din Evanghelia de astăzi i-a spus lui Iisus: Doamne, nu am om… Dar a aflat un Om – pe Dumnezeu-Omul, pe Iisus Hristos Însuși”, a subliniat episcopul vicar patriarhal.

Singurătatea, suferința timpului nostru

„La fel ca în trecut, și în zilele noastre singurătatea este o suferință socială foarte răspândită. Tot mai mulți medici și cercetători ne arată că singurătatea este cea mai devastatoare boală a vremurilor noastre”, a subliniat ierarhul.

„Singurătatea îi conduce pe oameni la gesturi disperate. Singurătatea este una dintre principalele cauze ale depresiei, alcoolismului, dependenței de droguri sau alte dependențe nesănătoase. Din nefericire, singurătatea este și una dintre cauzele principale ale sinuciderii.”

Ierarhul a menționat „singurătatea copiilor ai căror părinți sunt interesați mai mult de carieră”, „singurătatea adolescenților, care simt că nu sunt înțeleși de cei mai în vârstă și se alienează”, singurătatea „în cadrul căsătoriei în care cei doi soți, deși căsătoriți din dragoste adeseori, ajung după un timp să trăiască o acută înstrăinare unul față de celălalt”, și „singurătatea celor bătrâni, care se simt adesea inutili și nedoriți chiar de propriii lor copii”.

„Mulți încearcă să se vindece de singurătate în locuri nepotrivite, apelând la tot felul de practici pseudo-spirituale, ajungând apoi să dezvolte forme acute de tulburări de identitate și depersonalizare; unii se cantonează în rețelele de socializare, însă se trezesc mai singuri ca niciodată.”

„Nu este bine pentru om să fie singur”

„Alții lucrează excesiv sau călătoresc mereu. Își planifică drumuri peste drumuri ca să nu fie niciodată singuri”, a constatat Preasfinția Sa. Omul care trăiește doar pentru sine, nu urăște nimic mai mult decât să fie singur cu sine însuși, a amintit părintele episcop vicar patriarhal.

„Dacă ne-am închis față de ceilalți, așteptând atenție sau milă, dorind să fim iubiți și uitând că singurul mod de a fi iubit este să iubim noi mai întâi, să oferim noi, atunci avem o problemă și trebuie să facem ceva!”

„Citim în Sfânta Scriptură că, după ce Dumnezeu l-a creat pe Adam, a spus: Nu este bine pentru om să fie singur. Așadar, însuși Dumnezeu ne spune că singurătatea nu este bună”, a amintit Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Păcatul este marele distrugător al omului tocmai pentru că îl face pe om să fie singur, separându-l de Dumnezeu, de sine însuși și de confrații săi.”

„Însuși Hristos-Domnul a arătat o parte a problemei și remediul singurătății, atunci când a spus: Iată, vine ceasul și a și venit, ca să vă risipiți fiecare la ale sale și pe Mine să Mă lăsați singur. Dar nu sunt singur, pentru că Tatăl este cu Mine (Ioan 16, 32)”, a adăugat Preasfinția Sa.

Dar Dumnezeu nu ne lasă singuri

„Una dintre cele mai mari promisiuni ale Sfintei Scripturi ne asigură că Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care nu ne lasă singuri: Și vor chema numele lui Emanuel…care însemnează, cu noi este Dumnezeu (Matei 1, 23). Psalmistul David spune: De voi umbla și în mijlocul morții, nu mă voi teme de rele; că Tu, Dumnezeu, ești cu mine (Psalmul 22, 4). Iar Hristos Domnul Însuși, după Învierea Sa, ne face promisiunea supremă: Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului (Matei 28, 20).”

„Să ne rugăm Domnului Hristos Cel Înviat, adevăratul Vindecător al sufletelor și al trupurilor noastre, să ne păzim sufletul de boala păcatului și să fim ajutoare vrednice pentru toți cei singuri, pentru cei bolnavi sau suferinzi spre a simți cu toții bucuria vindecării și a întâlnirii cu Hristos Cel înviat, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre!” a încheiat ierarhul.


Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din Capitală, în prezența participanților la Festivalul „Aici – Acolo”, dedicat de Guvernul României românilor de pretutindeni.

O parte dintre participanți s-au rugat la liturghia oficiată de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou” din Capitală.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente