Noul Testament bilingv editat la Vatoped va primi Premiul „Dumitru Stăniloae” al Academiei Române

Noul Testament bilingv, greacă veche-română, editat la Mănăstirea Vatoped, va fi premiat de Academia Română cu premiul „Dumitru Stăniloae” pentru anul 2022.

Premiile vor fi decernate miercuri de la ora 10:00, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Aula Academiei Române, în prezența membrilor Adunării Generale.

Același premiu va fi acordat lucrării Tendances et directions dans les recherches actuelles des théologiens orthodoxes roumains de la diaspora (Teologia ortodoxă românească în diaspora. Misiune și creativitate), coordonată de teologul Ciprian Costin Apintiliesei și Preotul Constantin Pogor.

Ciprian Costin Apintiliesei a primit același premiu în urmă cu doi ani pentru volumul „La structure ontologique-communionnelle de la personne. Aux sources théologiques et philosophiques du père Dumitru Stăniloae” (Structura ontologic-comunitară a persoanei: către sursele teologice și filosofice ale teologiei părintelui Dumitru Stăniloae).

Noul Testament editat la Vatoped

Noul Testament bilingv a fost lansat în anul 2022 la Palatul Patriarhiei în cadrul unui eveniment la care a participat Starețul Efrem la Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos. Echipa de traducători, formată din profesori de la Facultatea de Teologie din București, a fost coordonată de Preotul Constantin Coman.

La momentul lansări, Preafericirea Sa le-a acordat Ordinul „Sf. Ioan Gură de Aur” Arhimandritului Efrem Vatopedinul, Preotului Profesor Constantin Coman, Ierod. Siluan Vatopedinul, Monahilor Daniil Vatopedinul și Ermolae Vatopedinul, Diac. Alexandru Mihăilă, lect. dr. Sabin Preda și lect. dr. Octavian Gordon.

Ordinul a fost oferit pentru activitatea deosebită în apărarea și slujirea dreptei credințe, în promovarea culturii și spiritualității românești și a filantropiei creștine.

În cadrul evenimentului de miercuri, Academia Română va acorda o diplomă „Meritul Academic” și o diplomă „Distincția Culturală”.

Premiile Academiei române se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secții științifice ale instituției, anume: literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, științe geonomice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, științe economice și juridice, sociologie, psihologie, filosofie, teologie, arte plastice, teatru și muzică.

Lista completă a premiilor și a diplomelor acordate poate fi consultate site-ul Academiei Române.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Știri recente