Academia Română va acorda două premii „Dumitru Stăniloae”. Cine sunt nominalizații

Premiile Academiei Române pentru anul 2020 vor fi decernate în Aula Academiei, miercuri, 7 decembrie, de la ora 10:00, în prezența membrilor Adunării Generale.

Premiul „Dumitru Stăniloae” va fi acordat Pr. Prof. Emanoil Băbuş de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Departamentul de Teologie Istorică Biblică și Filologie, şi teologului Costin-Ciprian Apintiliesei, Inspector eparhial în cadrul Cabinetului Patriarhal.

Pr. Prof. Emanoil Băbuş

Părintele Emanoil Băbuş va fi premiat pentru lucrarea „Emoţii, afecte şi sentimente în istorie”.

„În ultimul sfert de secol, neuroștiintele, antropologia și psihologia au redefinit statutul emoțiilor ce păreau despărțite de raționalitate. Ele au devenit un subiect de investigare și o sursă de cunoaștere”.

„Pornind de la această premisă, paginile de față vor încerca să desprindă din evenimentele majore ale unei perioade, bine definite cronologic, principalele emoții pe care le-au avut cei care au trăit într-un spațiu politic și religios flexibil, pentru a pune în dialog științele contemporane cu gândirea și mentalitățile unui imperiu care a supraviețuit mai mult de un mileniu: Bizanțul”, explică Pr. Băbuş în introducerea volumului.

Teologul Costin-Ciprian Apintiliesei

Teologul Costin-Ciprian Apintiliesei va fi distins pentru volumul „La structure ontologique-communionnelle de la personne. Aux sources théologiques et philosophiques du père Dumitru Stăniloae” (Structura ontologic-comunitară a persoanei: către sursele teologice și filosofice ale teologiei părintelui Dumitru Stăniloae).

Lucrarea reprezintă teza sa de doctorat şi a fost elaborată sub îndrumarea părintelui Michel Deneken, profesor de teologie sistematică și președintele Universității din Strasbourg, precum și a părintelui Joseph Famerée, profesor de teologie sistematică la Universitatea Louvain-la-Neuve, Belgia.

Premiile Academiei Române se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secții științifice ale Academiei Române și anume: literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, sociologie, psihologie, filosofie, arte plastice, teatrale și muzicale.

Lista completă a premiilor și diplomelor acordate este disponibilă pe site-ul Academiei Române.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente