Nouă conferință a specialiștilor din centrele de sprijin pentru femei însărcinate: E nevoie de formare continuă

Centrele ROUA au organizat la București o nouă Conferință Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate. Evenimentul a avut loc în format hibrid în perioada 2-3 octombrie 2023.

Au participat psihologi, asistenți sociali, directori de centre, profesori, medici, asistenți medicali din 16 orașe românești și din Bruxelles.

„Pentru cei care lucrează de mai mulți ani e folositor să vadă entuziasmul celor care sunt la început de drum, iar pentru cei care acum lucrează la deschiderea unui centru în comunitatea lor este de mare ajutor să vadă experiențele și provocările celor care au parcurs o parte din acest drum”, a explicat pentru Radio Trinitas Alexandra Nadane, Director Executiv la Centrele ROUA.

„Cunoașterea celor cu preocupări similare, schimburile de experiențe și căutarea a noi modalități de cooperare și dezvoltare sunt direcțiile cheie ale acestui eveniment.”

Provocările psihologilor care lucrează în sprijinul femeilor însărcinate, rolul medicului neonatolog și cooperarea interdisciplinară pentru dezvoltarea sprijinului au fost câteva dintre subiectele abordate.

Conferința din această toamnă, a opta organizată de Centrele ROUA, a identificat următoarele nevoi: construirea unei comunități a lucrătorilor în domeniu, elaborarea unui ghid de intervenție în criza de sarcină și organizarea mai multor contexte de formare.

Mărturii de la participanți

Centrele ROUA au organizat la București, între 2 și 3 octombrie 2023, a opta Conferință Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate. Foto: Anca Zamfirescu

„Încerc să nu pun eu presiune. Adică nu le spun din start că (avortul – n.ed.) e un păcat mare înaintea lui Dumnezeu, pentru că asta ar pune presiune suplimentară pe ele și oricum sunt dărâmate de cele mai multe ori”, a spus Pr. Sorin Georgescu, preot misionar la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Filantropia” din București

„Sfaturile vin pe parcurs, dar trebuie câștigată un pic încrederea. Hai să mai vorbim, hai să amânăm un pic momentul. Poate găsim soluții prin centre, prin oameni care te pot sprijini. Sunt multe care nu au locuință, nu pot susține material copilașul, dar încercăm să găsim soluții de fiecare dată.”

„Vrem să înființăm un centru de sprijin. Pentru noi această conferință a fost de mare ajutor. Am aflat informații despre înființare, despre provocări care pot apărea”, le-a spus organizatorilor Gabriela Mistreanu din Ploiești.

„Pentru cei care își doresc să facă ceva, formarea aceasta contează foarte mult. E o muncă de ani de zile, pe care o puneți la dispoziție gratuit celor care vin din urmă și va ajuta mult, ținând cont că necesitatea acestor centre este uriașă.”

„Mă bucur tare mult că am putut participa la această conferință. Mulțumesc pentru informațiile utile, care mă ajută în activitatea mea”, a transmis și Viorica Adriana Iancu, coordonatoarea Centrului de consiliere și sprijin „Doamna Maria Brâncoveanu” al Arhiepiscopiei Râmnicului.


La conferința de toamnă de anul trecut, Părintele Patriarh Daniel a transmis un mesaj în care sublinia că „mai multe eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române au creat centre de sprijin în criza de sarcină, dar este nevoie de eforturi continue, pentru ca mamele în dificultate din fiecare județ să aibă unde cere ajutor”.

În prezent, asemenea centre funcționează doar în 16 dintre cele 41 de județe ale României și nu toate sunt la un nivel optim de dezvoltare.

Vezi și:

Foto credit: Gabriel Ispas

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente