Noua biserică de la mănăstirea unde s-a călugărit soția Sf. Neagoe Basarab a primit hramul „Sf. Cuv. Platonida”

Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a săvârșit marți slujba de sfințire a noii biserici a Mănăstirii Ostrov, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teodor, Mitropolit de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti din Patriarhia Georgiei, și Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei.

Lucrările de pictură a noii biserici au început în 2021, în stil brâncovenesc și tehnica fresco.

Noul lăcaș de cult are hramurile „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului – Îndrumătoarea”, „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” și „Sfânta Cuvioasă Platonida”.

Cel din urmă hram primit este mai puțin cunoscut, însă are legătură cu Doamna Despina, soția domnitorului și fiică duhovnicească a patriarhului Nifon.

PS Andrei a spus în predică faptul că „fiind o credincioasă bună”, Despina Milița, s-a călugărit după ce a ctitorit Mănăstirea Ostrovului, și a luat numele de Platonida.

„Sfântul Neagoe Basarab a cârmuit Țara Românească între ani 1512- 1521, remarcându-se prin sprijinul pe care l-a dat culturii și Bisericii Ortodoxe în vremea sa, ca un adevărat apărător al ortodoxiei”, a adăugat ierarhul.

„A fost ctitor de locașuri sfinte, a ctitorit Mănăstirea de la Curtea de Argeș, a ctitorit Biserica Sfântul Gheorghe din Târgoviște. A ctitorit împreună cu soția lui Mănăstirea de la Ostrov. A restaurat Mănăstirile Tismana, Bistrița și Cozia”.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită pe o scenă în apropierea ctitoriei Sfântului Voievod Neagoe Basarab din secolul al 16-lea, unde va fi edificat un altar exterior pentru mănăstire.

În continuare, IPS Varsanufie a spus în cuvântul său că „Biserica este casa lui Dumnezeu, iar rugăciunile şi actele de la sfinţirea altarului noii biserici exprimă prezenţa şi lucrarea sfinţitoare a Mântuitotului Hristos în mijlocul celor ce cred în El”.

La final, Arhiepiscopul Râmnicului a oferit maicii starețe Pelaghia Toader hrisovul de sfințire, iar la final a acordat diplomele de ctitor și diplome de vrednicie ostenitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș.

Cine a fost Sfânta Platonida

Sfânta Platonida s-a născut în secolul 2 în Ascalon, Palestina. Ea a fost diaconiță, dar s-a retras ulterior în deşertul Nisibis (Nisibe), unde a organizat o mănăstire de maici, cu reguli foarte stricte de vieţuire. Maicile mâncau o singură dată pe zi şi, când nu aveau pravilă, se ocupau cu treburi mănăstireşti şi diferite ascultări.

Sf. Platonida a fost pentru toate maicile un exemplu viu de viaţă monahicească, sfinţenie, smerenie şi dragoste de aproapele. Ajungând la o vârstă înaintată, sfânta Platonida s-a mutat în pace la Domnul în anul 308.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente