Noua biserică a parohiei buzoiene Căldărușanca a fost sfinţită de Arhiepiscopul Ciprian

Noua biserică a Parohiei Căldărușanca din județul Buzău, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost sfinţită duminică de Arhiepiscopul Ciprian.

Lăcașul de cult a fost ridicat din temelie între anii 2008-2022, prin strădania preotului paroh Gheorghe Tatu, cu sprijinul enoriașilor și al altor binefăcători.

După slujba de sfinţire, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a oficiat Sfânta Liturghie.

Pornind de la textul biblic citit în Duminica Sf. Ap. Toma (Ioan 20:19-31), Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a vorbit la predică despre îndoiala Sfântului Apostol Toma cu privire la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

„Îndoiala nu este neapărat un lucru negativ, pentru că și noi, deseori, când auzim ceva despre cineva, ne îndoim; ba chiar se recomandă să nu dăm crezare tuturor vorbelor pe care le auzim până nu ne vom convinge că lucrurile stau întocmai cum au fost prezentate. Cât sunt de relevante, din această perspectivă, cuvintele înțelepte rostite cândva de către părintele Paisie Olaru, de la Mănăstirea Sihăstria: «Să nu crezi tot ce auzi, să nu spui tot ce știi, să nu faci tot ce poți și să nu dai tot ce ai!». De auzit poți auzi multe despre unul sau altul, dar, dacă pui preț pe ceea ce spune orișicine, există riscul să cazi în greșeală, așa încât este necesar să verifici totdeauna afirmațiile cuiva”.

„Dintr-o altă perspectivă, ce s-ar întâmpla dacă oamenii de știință nu s-ar îndoi de rezultatele cercetărilor lor, într-o primă fază?”, a întrebat Părintele Arhiepiscop.

„Pentru a fi siguri că nu greșesc, repetă și verifică experimentul până când ajung la un rezultat mulțumitor”, a îndemnat el. „Îndoiala are, așadar, și o dimensiune pozitivă, dar, în plan spiritual, ea este, mai curând, o stare de spirit între credință și necredință”.

Potrivit Înaltpreasfinţiei Sale, „În acele zile încărcate de dramatism, Sfântul Apostol Toma se afla tocmai într-o astfel de stare sufletească; deși Îl urmase pe Iisus cu fidelitate timp de trei ani și jumătate și crezuse în El, ca și ceilalți ucenici, totuși, a ajuns să fie sceptic cu privire la adevărul Învierii Sale din morți, cu toate că Domnul le vorbise despre aceasta cu mult timp înainte. De aceea, era tulburat și supărat pe neputința sa de a crede cu ușurință, aidoma celorlalți confrați ai săi. Din acea stare extrem de chinuitoare avea să-l scoată Mântuitorul, abia după opt zile”.

„În mod intenționat, însă cu scop pedagogic, Toma a fost lăsat timp de o săptămână să fie chinuit de tot felul de gânduri, pentru ca, în ziua a opta, când Domnul Hristos a apărut din nou în mijlocul lor, să-i împărtășească și lui darul păcii, prin salutul: «Pace vouă!» (Ioan 20, 26). Mai mult decât atât, Mântuitorul l-a invitat pe scepticul Toma să se convingă singur de realitatea trupului Său stigmatizat, spunându-i: «Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios!» (Ioan 20:27)”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

În timpul Sfintei Liturghii, Marian Dragu, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit diacon.

Arhiepiscopul Ciprian a binecuvântat în partea a doua a zilei un monument ridicat în cinstea eroilor neamului din satul Căldărușanca, căzuți în timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente