Noua Adunare eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor

La Reședința patriarhală, în Sala Sfântului Sinod, s-a desfășurat sâmbătă, 21 iunie, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ședința constitutivă a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie și de slujba de Te Deum, săvârșite în Catedrala patriarhală, informează Ziarul Lumina.

La slujba de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, în prezența Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, au participat membrii aleși ai Adunării eparhiale, precum și membrii Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Lucrările ședinței au fost deschise de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Trebuie să spunem că acest eveniment este deosebit de important, deoarece este rezultatul alegerilor care s-au făcut în circumscripțiile electorale și a fost concentrat la Centrul eparhial și avem acum lista cu membrii aleși. Astăzi, lucrarea noastră este una singură, și anume constituirea Adunării eparhiale pentru o perioadă de patru ani. Unii dintre membrii actuali au mai fost și în Adunarea precedentă, iar alții sunt noi. Se știe că potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, doar două mandate poate avea cineva ca membru al Adunării eparhiale, și deci avem pe unii care au mai multă experiență, iar pe alții care au mai mult entuziasm, pentru că cei noi doresc să aibă și ei o contribuție pentru a ajuta Biserica în lucrarea ei misionară”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

După rostirea apelului nominal al membrilor deputați de către secretarul cleric desemnat provizoriu (la rostirea numelui, fiecare deputat a depus la birou mandatul alegerii), a urmat constituirea celor două secțiuni ale Adunării eparhiale pentru verificarea mandatelor. Secțiunea I, circumscripțiile 1-5, a verificat mandatele circumscripțiilor 6-10, iar Secțiunea II, circumscripțiile 6-10, a verificat mandatele circumscripțiilor 1-5. În cadrul ședinței au fost delegați și reprezentanții Adunării eparhiale în Adunarea Națională Bisericească. De asemenea, au fost aleși membrii în Consiliul și Consistoriul eparhial, precum și în Consistoriul mitropolitan.

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanții aleși ai clerului și ai credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, cu o viață morală și religioasă demnă de un creștin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Pentru activitate potrivnică Bisericii, mandatele acestora se revocă de Adunarea eparhială, la propunerea chiriarhului.

Comentarii Facebook


Știri recente