Nou program catehetic al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor, între 15 septembrie și 31 decembrie 2012, se desfășoară un program catehetic misionar săptămânal. Începând cu 8 septembrie 2012, în ‘Ziarul Lumina’ din fiecare sâmbătă va fi publicată o serie de 15 cateheze tematice care vor furniza un model pentru slujitorii din cadrul parohiilor.

Catehezele-model vor fi publicate în ‘Ziarul Lumina’ al Patriarhiei Române cu o săptămână înainte de data până la care trebuie prezentate de către preoți și diaconi în parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cele 15 teme propuse spre tratare de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în perioada 15 septembrie – 31 decembrie 2012, sunt: Sfânta Cruce, Duminica – Ziua Învierii, Sfinții – Prietenii lui Dumnezeu, Preacinstirea Maicii Domnului, Icoana – fereastră către Împărăția lui Dumnezeu, Importanța botezului pruncilor, Preoția sacramentală și preoția universală, Milenarismul, Spovedania – rolul ei în viața creștinului, Calendarul, Ierurgiile – roadele ierurgiilor, Postul – cunoașterea lui Dumnezeu prin înfrânare, Căsătoria, Sfânta Liturghie – prezența lui Hristos în mijlocul nostru, Sfânta Împărtășanie – unirea cu Hristos. ‘Venind în întâmpinarea preoților care susțin aceste cateheze, în ‘Ziarul Lumina’ de sâmbătă se va publica o cateheză care se va folosi drept model, indicând totodată și tema care trebuie abordată în săptămâna următoare. Spre exemplu, în ziua de sâmbătă, 8 septembrie 2012, se va publica o cateheză despre Sfânta Cruce, temă ce urmează a fi dezbătută de toate parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor în săptămâna 10-16 septembrie 2012′, ne-a spus diaconul Adrian-Constantin Oancea, referent în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Catehezele publicate în ‘Ziarul Lumina’ sunt alcătuite de cadre didactice de specialitate de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București și trebuie îmbogățite de către preoți în cadrul susținerii lor cu temeiuri din Vechiul și Noul Testament și din teologia Sfinților Părinți.

Deoarece catehezele au un caracter misionar, de clarificare a învățăturilor de credință ortodoxă și de combatere a unor răstălmăciri și rătăciri, se recomandă la îmbogățirea acestor cateheze folosirea Mărturisirii de Credință Ortodoxă sau a Catehismului, a Călăuzei ortodoxe și a manualelor de Sectologie și Îndrumări misionare. ‘În contextul societății românești de astăzi, în care fenomenul sectar își face din ce în ce mai simțită prezența, prin campanii prozelitiste agresive, aceste cateheze vor aborda teme specifice misiunii și pastorației actuale. Este o amplă misiune de catehizare a credincioșilor maturi, care sunt rugați să participe activ în discuții, totodată, fiind așteptate și persoanele oscilante în materie de credință, pentru a căpăta lămuriri direct de la preoți. Aceste cateheze, care sunt dialoguri cu credincioșii pe o temă dată, au ca finalitate o mai bună cunoaștere a adevărurilor de credință’, a declarat pentru Ziarul Lumina diaconul Adrian-Constantin Oancea.

Comentarii Facebook


Știri recente