Noi criterii de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

În conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, începând cu sesiunea iulie 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași introduce, în cadrul examenului de admitere la studiile de licență, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, proba scrisă la disciplina Învățătura de credință ortodoxă.

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în perioada 15-23 iulie 2013, concurs de admitere pentru cele patru specializări de licență, anume Teologie Ortodoxă Pastorală (4 ani de studiu), Teologie Ortodoxă Didactică (3 ani de studiu), Teologie Ortodoxă Asistență Socială (3 ani de studiu) și Artă sacră (3 ani de studiu), toate la forma de învățământ la zi.

Comparativ cu anii precedenți, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, s-au introdus criterii noi de admitere, după cum a declarat pentru „Ziarul Lumina” pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu, directorul Departamentului Teologic din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași: „Respectând hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, începând cu sesiunea iulie 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași introduce, în cadrul examenului de admitere la studiile de licență, pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, proba scrisă la disciplina Învățătura de credință ortodoxă. Astfel, media generală de admitere la această specializare se va calcula după următoarea formulă: 50% – examen scris la Învățătura de credință ortodoxă și 50% – media generală de la bacalaureat. La specializările Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Asistență Socială și Artă Sacră, admiterea va consta în concurs de dosare, modul de calcul al mediei fiind 70% – media generală de la bacalaureat și 30% – nota la proba scrisă a disciplinei limba și literatura română de la examenul de bacalaureat”.

„Acest examen este o parte de început a dorinței Bisericii de a avea în rândurile ei preoți de foarte bună calitate”

Despre noile criterii de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași am vorbit și cu arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, care a precizat importanța acestor modificări: „Modalitatea aceasta de primire a studenților la secția Teologie Pastorală, prin intermediul unui examen scris, reprezintă concretizarea unor decizii ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, date la recomandarea Colegiului decanilor din Patriarhia Română și care merge în direcția, pe de o parte, a eficientizării actului didactic în facultățile de teologie ortodoxă, iar pe de altă parte, face o mai bună selecție a candidaților, în primul rând din punct de vedere vocațional. Ne dorim ca pe viitor, pe lângă partea aceasta de cercetare a unor cunoștințe, să existe și câteva forme de cercetare a resorturilor lăuntrice care îi fac pe tineri să se apropie de Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru ca în acest mod să fim siguri că educăm candidați la hirotonie pentru un viitor al Bisericii adecvat și profund ancorat în valorile Evangheliei. De aceea, cred că acest examen de admitere este o parte de început a dorinței Bisericii de a avea în rândurile ei preoți de foarte bună calitate”. Părintele consilier a avut și un sfat pentru cei care doresc să se înscrie la Facultatea de Teologie: „Tinerilor care doresc să intre la facultatea noastră le recomand în primul rând o zi de liniștire și de rugăciune, eventual într-o mănăstire, pentru a descoperi resorturile lăuntrice care-i îndeamnă spre acest pas și care țin de chemarea lui Dumnezeu și de răspunsurile lor la această chemare. Acesta este primul examen. Dacă viața pe care o ai și conștiința te îndeamnă să devii preot și slujitor al Bisericii, de-abia atunci poți să te pregătești pentru examenul de admitere, de care va depinde lucrarea ta în Biserică, lucrare care trebuie să fie una conștientă și asumată”.

Mai multe detalii privind admiterea la Facultatea de Teologie din Iași pot fi aflate de pe site-ul Universității „Al. I. Cuza” din Iași (www.uaic.ro) și de pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (www.teologie. uaic.ro).

Tematica pentru proba scrisă

Proba scrisă la disciplina Învățătura de credință ortodoxă pentru admiterea la specializarea Teologie Pastorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași se va desfășura în baza următoarei tematici:

1. Revelația divină: naturală și supranaturală.

2. Cunoașterea lui Dumnezeu.

3. Căile de transmitere a revelației dumnezeiești: Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție.

4. Crearea omului.

5. Păcatul strămoșesc și urmările lui.

6. Providența divină.

7. Persoana divino-umană a lui Iisus Hristos.

8. Învățătura ortodoxă despre Biserică.

9. Cinstirea sfinților și a sfintelor icoane.

10. Sfintele Taine – generalități.

Bibliografie: pr. prof. dr. George Remete, Dogmatica Ortodoxă, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 1996 și urm.

Comentarii Facebook


Știri recente