Noi activități la Complexul de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare” din Caransebeș

În paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din incinta Complexului de servicii sociale „Sfântul Vasile Cel Mare” al Episcopiei Caransebeșului, Vineri, 27 septembrie, la orele prânzului, părintele Iliuș Mihai, slujitor al Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, a citit rugăciuni pentru copiii care frecventează „Centrul de Zi pentru copiii” din Caransebeș, precum și pentru cadrele didactice și personalul administrativ care își desfășoară activitatea în așezământul social.

În continuare, Centrul de voluntariat al Episcopiei Caransebeșului, coordonat de Rada Petrișor, a organizat evenimentul „Mare bal mare”, în cadrul căruia voluntarii au organizat jocuri și au dansat alături de copii. La această acțiune au fost prezenți numeroși tineri însoțiți de cadre didactice de la instituțiile de învățământ din municipiul Caransebeș, care fac parte din Centrul de voluntariat și care se implică în acțiunile acestuia.

Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Vasile cel Mare” din Caransebeș își desfășoară activitatea sub patronajul Episcopiei Caransebeșului, funcționând sub forma a două proiecte sociale: „Centrul de zi pentru copii” și „Centrul de igienă pentru mamă și copil”, după cum ne-a transmis Diac. Nicolae Codrea.

„Centrul de zi pentru copii” funcționează din 15 septembrie 2005, scopul său fiind de a preveni abandonul și instituționalizarea copiilor. Spațiul „Centrului de zi pentru copii” este structurat în trei săli de curs, o sală de joacă, o bucătărie și o sală de mese, grup sanitar, precum și un spațiu de depozitare. În cadrul centrului, copii se pot bucura de transport școală-centru-acasă, asigurarea mesei de prânz, petrecerea timpului liber într-un mod dirijat, consiliere și formare educațională, asistență medicală primară, asistență religioasă.

De serviciile „Centrului de zi pentru copii” beneficiază 45 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, provenind din medii sociale defavorizate, familii monoparentale, familii cu dificultăți socio-economice, precum și din familii care au posibilități financiare dar nu pot oferi supraveghere copiilor pe timpul zilei.

„Centrul de igienă pentru mamă și copil” funcționează din 10 mai 2006 și are ca scop major prevenirea abandonării, neglijării și abuzul asupra copiilor. Este un serviciu pentru prevenirea separării copilului de părinții săi, de tip rezidențial, organizat pe model familial, a cărui misiune este de a permite formarea, menținerea și întărirea legăturilor familiale, precum și sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităților parentale. Spațiul „Centrului de igienă pentru mamă și copil” este strucutrat în cinci dormitoare, o cameră de zi, o sală de mese și bucătărie, un grup sanitar, precum și un spațiu de depozitare. Cuplul mamă-copil beneficiază de servicii sociale multiple: de găzduire, de servicii post-rezidențiale, asigurarea hranei, menținerea stării de sănătate, servicii de educație și consiliere, asistență religioasă, petrecerea timpului liber, servicii de consiliere juridică, servicii pentru dobândirea deprinderilor de viață independentă, precum și servicii de integrare profesională.

Comentarii Facebook


Știri recente