Noaptea muzeelor deschise la Timișoara

Muzeul Catedralei mitropolitane va fi deschis, astăzi, 18 mai 2013, până la ora 20:00, această prelungire de program se face în mod special pentru „Noaptea muzeelor deschise”. Evenimentul are loc anual în peste 3.000 de muzee europene, iar în România, peste 100 de muzee își așteaptă vizitatorii în nocturnă, a precizat George Giurgiu.

Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și aflat deja la a noua ediție. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaționala a Muzeelor, sărbatoare instituită de International Council of Museums- Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

În România, Rețeaua Națională a Muzeelor (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești. Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană coordonează evenimentul la nivel local, la care s-au înscris anul acesta 10 muzee și galerii de artă din oraș, după cum urmează: Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Memorialul Revoluției, Galeria Helios, Galeria Calina, Galeria Triade, Galeria Jecza, Galeria Calpe și Galeria Mansarda a Universității de Vest din Timișoara.

Muzeul Catedralei mitropolitane din Timișoara

Muzeul de artă religioasă veche al Arhiepiscopiei Timișoarei de la subsolul Catedralei mitropolitane este deschis zilnic iubitorilor de frumos și tuturor celor care doresc să cunoască un crâmpei din istoria vieții bisericești și a artei religioase din zona Banatului. Acesta adăpostește aproape 1.000 de obiecte de patrimoniu, între care un însemnat număr de icoane pe lemn, pe sticlă și pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal și un important fond de carte veche religioasă. Toate obiectele provin din biserici bănățene și datează din secolele XIV, XVI, XVII și XIX.

Comentarii Facebook


Știri recente