Patriarhul României, 19 aprilie 2020: „Învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca întotdeauna, izvor de lumină și pace, izvor de bucurie, dar și izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutățile vieții, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferința, cu tot ceea ce în aceste zile ne împresoară, neliniștește, ne pune pe gânduri, ne creează o stare de incertitudine pentru prezentul și viitorul nostru”.
Patriarhul Daniel s-a adresat de Învierea Domnului iubiților credincioși și credincioase absenți în mod excepțional din curtea Catedralei Patriarhale dar în împreună-rugăciune din casele lor prin intermediul posturilor de radio, de televiziune și prin internet.
Preafericirea Sa a amintit întâi că primele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos după Înviere au fost „Nu vă temeți!”, „Bucurați-vă!” și „Pace vouă!”.
După aceasta, Patriarhul a vorbit despre Iisus Hristos ca Mântuitor, Vindecător și Eliberator în momente în care „oamenii din întreaga lume se află într-o stare de teamă, de tulburare și de neliniște”.
În condițiile actuale, „Hristos Cel înviat din morți se întâlnește tainic cu noi, pe drumul vieții noastre sau în casele noastre și mai ales în casa sufletului nostru și ne spune ‹Nu vă temeți!›, ‹Bucurați-vă!›, ‹Pace vouă!›”.
„Iisus Hristos Cel răstignit și înviat este Mântuitorul lumii, adică Vindecătorul și Eliberatorul oamenilor de păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva, Eliberator sau Vindecător de boală și de moarte”, a spus Patriarhul, adăugând că moartea este înțeleasă „mai întâi ca separare a sufletului de trup, dar și ca o îndepărtare a omului de Dumnezeu”.
Părintele Patriarh a precizat că însuși numele de „Iisus”, în ebraică „Ieșua” înseamnă „Dumnezeu mântuiește” sau „Dumnezeu este mântuitor”.
În limba greacă a Noului Testament, cuvântul „mântuitor” – „soter” sau „sotir” înseamnă „vindecător” și „eliberator”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemenea, în limba latină cuvântul „salvator” înseamnă deodată „vindecător și eliberator”, iar cuvântul „salus, salutis” înseamnă deodată „sănătate și mântuire”, a lămurit Patriarhul.
Revenind la contextul actual, când lumea se teme de îmbolnăvire și de moarte, Preafericirea Sa a citat Cartea Înțelepciunii lui Solomon și a explicat că „Dumnezeu nu a făcut moartea și nu se bucură de pieirea celor vii” (Solomon 1:13).
„Dumnezeu a zidit pe om spre nestricăciune şi l-a făcut după chipul fiinţei Sale. Iar prin invidia diavolului moartea a intrat în lume şi cei ce sunt de partea lui vor ajunge s-o cunoască” – Solomon 2: 23-24.
„Deci, moartea este consecința înșelării protopărinților Adam și Eva de către diavol care le-a spus că ‹voi puteți fi ca Dumnezeu› și fără Dumnezeu sau împotriva lui Dumnezeu. Prin neascultare s-au despărțit de Dumnezeu, Izvorul Vieții”, a subliniat Patriarhul.
„Păcatul a atras după el o mulțime de boli, o mulțime de suferințe”, a continuat Patriarhul României. „Iar Hristos Domnul, Noul Adam, tocmai devine Om muritor ca să ne vindece de păcat și de moarte”.
Părintele Patriarh a evidențiat că prin chemare la pocăință Hristos vrea să vindece pe omul păcătos de modul de viață egoist, arogant și posesiv pentru a deveni altruist, smerit și milostiv”.
Hristos a făcut o mulțime de vindecări, a amintit Patriarhul. Minunile au fost efectuate fie ca răspuns la credința celor vindecați, a semenilor care-i aduceau la El sau chiar numai din iubire milostivă față de orice om care suferă.
„Hristos Domnul este Doctor Milostiv, El nu face minuni pentru a se afirma, ci pentru că iubește cu iubire smerită și milostivă pe cei aflați în suferință”.
La final, Patriarhul s-a rugat lui Dumnezeu să le dăruiască „sănătate celor bolnavi, răbdare și pricepere tuturor medicilor și întregului personal medical, consolare celor îndoliați și odihnă sufletelor decedați”. I-a amintit, de asemenea, pe preoții și voluntarii care au avut o activitate intensă în condițiile de criză și pe toți cei care lucrează spre binele poporului român.
Tuturor celor aflați în case din cauza pandemiei, Patriarhul Daniel le-a transmis „Sărbători de Paște cu sănătate și pace, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu”.
Foto credit: Basilica.ro