Muzeul Mănăstirii Sinaia

În cadrul serialului dedicat celor mai importante muzee și colecții de artă bisericească din Arhiepiscopia Bucureștilor, vă invităm astăzi să vizitați, prin intermediul imaginilor, primul muzeu religios din țara noastră. Locul unde se află prima Biblie tradusă și tipărită la București, în anul 1688, dar și alte obiecte de cult de o valoare inestimabilă: Muzeul Mănăstirii Sinaia.

Muzeul a fost construit în anul 1895 cu ocazia bicentenarului mănăstirii. Aici sunt expuse, printre altele, fotografii și acuarele din sec XIX, reprezentând Mănăstirea Sinaia și călugări români la Muntele Athos, obiecte de cult din argint: vase pentru agheasmă și anafură, suporturi de candelă, din secolele XVIII-XIX.

„Se păstrează până acum cinci icoane de Pârvu Mutu din jurul anului 1693 dintre care icoana sa pe lemn Sfânta Treime la stejarul Mamvri. Apoi, Biblia lui Șerban Cantacuzino de la 1688, una dintre puținele exemplare care se mai păstrează, Sfintele Cruci dintre care două de la 1695 de la sfințirea bisericii vechi și alte odoare sfinte care se pot vizita”, a precizat pentru TRINITAS TV Ierom. Mihail Harbuzaru, ghidul mănăstirii.

Mănăstirea Sinaia a fost ctitorită de spătarul Mihai Cantacuzino, între anii 1690-1695. Ansamblul așezământului cuprinde Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica „Sfânta Treime” și Paraclisul „Schimbarea la față”. Între anii 1870-1883, perioadă în care a fost construit Castelul Peleș, clădirea actualului muzeu a găzduit Familia Regală, acesta fiind reședință de vară.

Dacă vreți să vizitați ansamblul mănăstiresc de la Sinaia trebuie să știți că, iarna, muzeul si biserica veche se deschid doar la cerere, doar pentru grupuri mai mari de 10 persoane.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…