„Moșii de toamnă” – Pomenirea celor adormiți

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca „Moşii de toamnă”. Mâine, în toate locaşurile de cult, după Sfânta Liturghie se va oficia astfel şi parastasul pentru cei trecuţi la Domnul.

Există mai multe zile de pomenire a morților în Biserica Ortodoxă.

„În afară de faptul că în calendarul nostru creștin fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morților cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moșii de vară – în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt și Moșii de iarnă – în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți”, a precizat Pr. Lect. Dr. Marian Mihai – Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

De ce se numesc aceste zile de pomenire a celor trecuți la Domnul, ”Moși”?

„La fiecare Sfântă Liturghie preotul când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a mai spus Pr. Lect. Dr. Marian Mihai.

Următoarea pomenire de obşte a celor adormiţi, Moșii de iarnă, se va face pe 14 februarie.

Comentarii Facebook


Știri recente