Monument pentru clericii din Șimand martirizați în Vinerea Mare în urmă cu un secol   

Comunitatea din Șimand a inaugurat duminică un monument în memoria preoților Cornel Popescu și Cornel Leucuța, uciși de trupele maghiare în Vinerea Mare (9 aprilie) din anul 1919.

Monumentul a fost construit pe malul Canalului Morilor, la hotarul dintre localitățile Șimand și Socodor, locul unde au fost martirizați cei doi preoți din Șimand, informează Arhiepiscopia Aradului.

După dezvelirea monumentului a urmat slujba de sfințire și panihida oficiate de un sobor de preoți.

Ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, părintele Iustin Popovici a transmis cuvântul de binecuvântare din partea ierarhului și a subliniat importanța rememorării jertfei „celor doi preoți care au sfințit acel loc cu sângele lor în Vinerea Mare a anului 1919”.

Parohul din Şimand, Mircea Hurdea, a evidențiat însemnătatea zilei pentru comunitatea locală şi „responsabilitatea care revine fiecăruia de a purta veșnic în suflete chipurile celor doi preoți, modele demne de urmat”.

Conferinţă

În după-masa aceleași zile, în Şimand a avut loc conferința cu titlul „Centenarul martiriului preoților Cornel Popescu și Cornel Leucuța din Șimand 1919-2019”.

Sesiunea de comunicări a cuprins trei referate. Istoricul Vlad Ciurdar a reliefat contextul politic în care se afla Transilvania la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919. Teologul Alin Ciotea a făcut o prezentare a martiriului celor doi preoți și a evidențiat modul în care credincioșii din Șimand și-au arătat întreaga prețuire pentru jertfa lor.

Protos. Nicolae M. Tang de la Facultatea de Teologie din Arad a creionat un portret intelectual al părintelui Cornel Leucuța, așa cum reiese din articolele publicate de acesta în revista Biserica și Școala.

Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de întrebări pe baza referatelor susţinute.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente