Momente festive la Centrul de Nurtury din Girișul de Criș

Cu binecuvantarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în parohia Girișul de Criș din Eparhia Oradiei, în Duminica Rusaliilor, 23 iunie 2013, după Sfânta Liturghie, la Căminul Cultural din localitate a avut loc serbarea de sfârșit de an organizată de copiii Centrului de Nurtury (un program de prevenire activă a abandonului școlar) organizat în cadrul școlii din comună de către Asociația „Filantropia” Oradea a Episcopiei Oradiei, sucursala Girișul de Criș, după cum ne-a transmis Pr. Laurențiu Lazăr.

Serbarea s-a desfășurat în cadrul unui program mai amplu organizat de Primăria comunei Girișul de Criș, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la construirea căminului cultural din localitate, în cadrul unui proiect internațional, cu sprijinul Guvernului Insulei Man, care a fost reprezentat la această manifestare de o delegație semnificativă, formată din: Dl. Juan Watterson, ministrul Afacerilor Interne, Dl. Clin Leather, comisar pentru Castletown, funcție echivalentă celei de primar, D-na Vanda Bridson și Dl. Jamie Kirkham, șef de promoție la Colegiul „King William”, instituție școlară care a sprijinit, după 1990, cu fonduri și voluntari atât construirea căminului cultural din Girișul de Criș, cât și prima renovare a Centrului de zi pentru persoanele afectate de scleroză multiplă din Oradea, aflat în administrarea Asociației „Filantropia” Oradea. A fost prezent și precum Dl. Cornel Popa, Președintele Consiliului Județean Bihor. La toți aceștia s-au adăugat părinți, copii, cadre didactice, oficialități locale, care au primit cu bucurie delegația din Insula Man, pe care grupul copiilor centrului nostru de nurtury i-a încântat cu un repertoriu de poezii și cântece românești, dar și britanice, spre surprinderea musafirilor străini.

În comuna Girișul de Criș, la 15 km de Oradea, un grup de voluntari sufletiști încearcă să ofere sprijin comunității de aici prin activități de asistență acordată familiilor de rromi în vederea integrării sociale a acestora. Demersul principal pe care îl realizează acești voluntari se referă la acompanierea și asistarea copiilor din familiile de rromi, dar și copii din familii cu risc de marginalizare socială, în vederea prevenirii abandonului școlar și integrării școlare a acestora, ca garanție a dezvoltării și adaptării culturale a acestora la provocările comunității moderne.

Ca urmare a colaborării inițiate de părintele paroh Petru Fiț cu organizația britanică „Ro-Man-Aid”, la care s-a adăgat sprijinul voluntarilor europeni, peste 27 de copii rromi sunt asistați zilnic în cadrul activităților școlare, în vederea deprinderii abilităților de educație minim necesare pentru integrarea socio-educațională a acestora. Ajutând cadrele didactice, voluntarii mărturisesc un puternic sentiment filantropic și spiritual, căci, așa cum declară Francesca Minelli din Italia, voluntar în cadrul proiectului, „a avea grijă de un copil, de viitorul lui, te face să te simți oarecum un fel de naș, sau părinte spriritual pentru acest copil”. Pentru acest sentiment însă, voluntarii europeni investesc luni în șir de muncă zilnică, călătorind cu autobuzul de la Oradea până în comună, începând dimineața cu ora 7 și suportând capriciile vremii de iarnă. Proiectul s-a dezvoltat în anul 2011 cu finanțarea Fundației „Ro-Man-Aid”, iar în acest an se dorește ca această metodă pedagogică să fie inclusă ca formă oficială de asistență școlară în școală, după o perioadă de pilotare semnificativă a acesteia, în baza parteneriatului dintre Asociația „Filantropia” Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Girișul de Criș și Fundația „Ro-Man-Aid”.

Comentarii Facebook


Știri recente