Momente duhovnicești pentru românii din diaspora

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost sărbătorită duminică, 24 iunie, în mod deosebit în lăcașurile de rugăciune din diaspora care îl au ca ocrotitor pe Înaintemergătorul Domnului. În Parohia ortodoxă română din Hamburg, Germania, a fost adusă o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, iar românii din Parohia ortodoxă română din Ungaria i-au primit în mijlocul lor pe membrii corului din Vadul Crișului, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii Parohiei ortodoxe române ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din Hamburg au avut bucuria, duminică, 24 iunie, să se închine la o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, adus de la Mănăstirea Lupșa din județul Alba. Tot cu prilejul hramului, în mijlocul lor s-a aflat și Înalt Preasfințitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, care a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul parohiei, fiind primul hram pe care românii din Hamburg îl sărbătoresc în noul lăcaș de rugăciune. ‘Românii de aici, din Hamburg, au trăit cu foarte mare bucurie sărbătoarea de duminică pentru că, pe lângă sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, un moment deosebit l-a constituit aducerea de către părintele Melchisedec Ungureanu, starețul Mănăstirii Lupșa din județul Alba, a unui fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, la care am putut să ne închinăm. Totodată, a fost și un moment aniversar deoarece anul acesta se împlinesc 5 ani de când a fost înființată parohia. Lemnul Sfintei Cruci va rămâne în parohia noastră spre închinare până la 3 iunie, după care va merge pe la sediul Mitropoliei de la Nürnberg, și apoi se va întoarce în România’, a declarat părintele Calinic Vintilă, parohul comunității ortodoxe române din Hamburg.

Programul manifestărilor dedicate hramului bisericii au început de vineri, când Înalt Preasfințitul Mitropolit Serafim a slujit Taina Sfântului Maslu și le-a vorbit credincioșilor despre vindecare și despre Sfântul Maslu. Sâmbătă seară, după slujba Vecerniei cu Litie, credincioșii au primit un cuvânt de învățătură de la părintele stareț Melchisedec Ungureanu. Sărbătoarea a culminat duminică prin slujba arhierească, în cadrul căreia a fost hirotonit un diacon pe seama parohiei din Hamburg, care deservește peste 5.000 de români.

Hramul parohiei românești din Budapesta

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul este și hramul parohiei românești din Budapesta. Cu acest prilej, Preasfințitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, și prin sprijinul oferit de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Oradea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta, precum și de Lucia Varga, deputat în Parlamentul României, răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei din Vadul Crișului, care a împodobit astfel atmosfera de sărbătoare a hramului parohiei românești din Budapesta, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. La eveniment au fost prezenți Excelența Sa Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Voichița Vanca, inspector pentru învățământul preșcolar din cadrul Inspectoratului de Învățământ al Județului Bihor, cadre didactice din Oradea și Vadul Crișului, jurnaliști și numeroși credincioși, care au umplut capela românească din Budapesta. Corul din Vadul Crișului a fost prezent și la reuniunea corurilor organizată de către Episcopia Oradiei în sâmbăta Rusaliilor din acest an, iar de data aceasta a adus bucuria comuniunii frățești românilor care trăiesc în capitala Ungariei, la un moment important din viața lor, cu prilejul hramului parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente