Momente aniversare în Arhiepiscopia Râmnicului

Arhiepiscopia Râmnicului a serbat marți, 13 noiembrie, trei ani de la acreditarea noului statut administrativ, cea de a 98-a aniversare a Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și ridicarea sa la demnitatea de Arhiepiscop, și trei ani de slujire arhierească pentru Preasfințitul Emilian Lovișteanul. Cu acest prilej, au fost organizate o serie de activități și evenimente menite să marcheze momentul, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestările religioase, prilejuite de sărbătoarea Arhiepiscopiei Râmnicului, au început în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” cu săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu PS Emilian Lovișteanul, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, IPS Teodosie a rostit un cuvânt de învățătură despre personalitatea, viața și opera Sfântului Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului.

După Sfânta Liturghie, cei doi arhierei au oficiat, în prezența IPS Gherasim, o slujbă de Te Deum. La eveniment au participat membrii Permanenței eparhiale și angajații Centrului eparhial, reprezentanți ai autorităților de stat, locale și centrale, invitați, stareți și starețe de la mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Râmnicului, preoți și credincioși din cuprinsul eparhiei. Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei arhiepiscopale, dirijată de prof. Marian Cristinel Stroe.

Lansare de carte

Începând cu orele 12:00, credincioșii râmniceni au luat parte, în Catedrala arhiepiscopală, la lansarea lucrării cu titlul „Monografia eclesiastică a Râmnicului”. Cartea a apărut anul acesta la Editura „Sfântul Antim Ivireanul”, sub semnătura preotului Constantin Cârstea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, și a prof. Doru Căpătaru. „Monografia eclesiastică a Râmnicului este descrierea actuală a vieții religioase de aici, din Vâlcea, și se distinge prin autenticitatea informațiilor, devenind în felul acesta un bogat instrument pentru cercetările monografice ulterioare”, a spus în prezentarea cărții părintele Constantin Cârstea.

IPS Gherasim, desemnat cetățean de onoare al localității Munteni-Buzău

După lansarea de carte, tot în Catedrala arhiepiscopală, IPS Gherasim a primit titlul de cetățean de onoare al localității Munteni-Buzău din județul Ialomița, Înalt Preasfinția Sa fiind fiu al satului. Titlul și placheta aniversară i-au fost înmânate de Florin Stan, primarul localității, împreună cu preotul Laurențiu Hornea, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Munteni-Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente