Moment istoric la Mănăstirea Solca: Al doilea hram după reînființare și 400 de ani de la sfințire

Mănăstirea Solca și-a serbat miercuri hramul pentru a doua oară după reînființare. Cu același prilej, așezământul a marcat și patru secole de la sfințire.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu Arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, cu Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor eparhiei și stareț al Mănăstirii Putna, cu Arhim. Nectarie Clinci, și cu numeroși clerici locali, printre care și Părintele Nicolai Buga, cel care, în calitate de paroh, a realizat cea mai recentă restaurare a bisericii dinainte de reînființarea mănăstirii.

Răspunsurile liturgice au fost date de un cor format din teologi și monahi ai Mănăstirii Putna. Alături de numeroși credincioși și reprezentanți ai oficialităților locale, la eveniment au participat monahi, monahii, stareți și starețe de la mănăstiri din cuprinsul arhiepiscopiei.

În cuvântul de învățătură, Protos. Dosoftei Dijmărescu, monah din obștea Putnei și exarh cultural al eparhiei, a prezentat istoria mănăstirii și broșura aniversară dedicată acesteia de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Piatra de temelie a Mănăstirii Solca, ctitorie a Domnitorului Ștefan Tomșa al II-lea, a fost pusă în 1612. În 1622, biserica a fost sfințită de Mitropolitul Anastasie Crimca. Mănăstirea a fost închisă de austrieci în 1785 și reînființată în 2021, când a fost numit al cel de al 25-lea stareț și primul după 236 de ani, Protos. Elefterie Ionesie, fost monah al obștii Putnei.

„Suntem înconjurați de ruine, dar aceste ruine sunt rezultatul și martorul acestei istorii. Ele cuprind în ele sensul și crezul dorit de ctitorul voievod și de mitropolitul care a binecuvântat și a sfințit mănăstirea și prima obște, iar de atunci toate generațiile de monahi care au viețuit aici le-au avut în suflet, și anume să facă aici un locaș de rugăciune, un locaș de ascultare, un locaș de nevoință, un locaș al dorului și al lucrării dragostei de Dumnezeu”, a spus Protos. Dosoftei Dijmărescu.

„Aceasta este chemarea acestor ziduri care așteaptă să fie restaurate, dar și glasul lor material către viitorii monahi ai obștii și către viitorii ajutători și închinători ai acestui sfânt locaș. Precum cei de demult au simțit că locul acesta le-a fost arătat de Dumnezeu, și unii dintre cei de astăzi sunt chemați să sprijine această mănăstire și vor avea bucuria de a fi părtași la o istorie măreață, zbuciumată, dar nădăjduim și la un viitor pe măsura măreției ei”, a încheiat exarhul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Parastasului pentru sufletele ctitorilor și egumenilor mănăstirii strămutați la cele veșnice.

Ordine și distincții pentru binefăcători

Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de ordine și distincții pentru binefăcători și susținători.

Au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” starețul Elefterie Ionesie și Părintele Nicolae Buga, cel care a coordonat restaurarea bisericii mănăstirii în perioada în care aceasta a funcționat ca biserică parohială.

Primarul orașului Solca, Cornel-Trifan Țehaniuc, a primit distincția Ordinul „Mușatinii”.

Arhiepiscopia a emis și medalia jubiliară 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Solca, pe care a oferit-o unor reprezentanți ai instituțiilor centrale și județene, clericilor și familiilor care s-au implicat în susținerea obștii monahale după reînființarea ei.

Primarul din Solca i-a acordat Părintelui Nicolai Buga, fostul paroh și cel mai recent restaurator al bisericii mănăstirii, titlul de cetățean de onoare al orașului Solca.

La final, starețul Elefterie Ionesie le-a mulțumit tuturor sprijinitorilor și le-a dăruit ierarhilor câte o icoană cu chipurile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii mănăstirii.


Mănăstirea Solca este considerată una din cele mai importante mănăstiri construite în secolul al XVII-lea și una din marile mănăstiri ale Moldovei. A fost reînființată prin decizia Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor din 18 noiembrie 2020, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

Hramul Mănăstirii Solca la 400 de ani de la sfințirea ei a făcut parte din Anul Jubileu „Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie”, serie de manifestări prilejuite și de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava” și de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente