Reînființarea unei mănăstiri în inima Bucovinei, după 236 de ani: La Solca a fost instalat și stareț și paroh

Desființată în urmă cu 236 de ani de Imperiul Habsburgic, Mănăstirea Solca a funcționat ca parohie până duminică, 07 martie 2021. 

Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a făcut duminică oficială deschiderea mănăstirii și numirea noului stareț. În același timp, Protopopul de Rădăuți a instalat un nou paroh pentru credincioșii din Solca.

Inițiativa reînființării acestei mănăstiri aparține Arhiepiscopului Calinic. Înaltpreasfinția Sa a anunțat acest demers la câteva zile după întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

„Una dintre multele răni ale Bucovinei se închide sub ochii noștri”, a spus Arhim. Melchisedec Velnic, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și stareț al Mănăstirii Putna.

El a amintit că Solca este doar una din cele 21 de mănăstiri și schituri închise de Imperiul Habsburgic după ce a ocupat Bucovina, în 1775.

Arhiepiscopia a achiziționat în noiembrie 2020 un teren vecin cu incinta mănăstirii, care a aparținut Solcăi și a fost înstrăinat de-a lungul timpului. Tot atunci a încredințat Mănăstirii Putna întemeierea unei obști și lucrările de reconstrucție a ansamblului.

Și noul stareț al Mănăstirii Solca vine tot de la Putna. Protosinghelul Elefterie Ionesie a fost numit în această slujire de la 1 martie, iar duminică a fost prezentat în mod oficial.

Protos. Elefterie Ionesie, starețul Mănăstirii Solca. ©Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

La finalul Sfintei Liturghii au fost citite deciziile de înființare a Mănăstirii Solca și de numire ca stareț a părintelui Elefterie.

La Solca a fost instalat și stareț și paroh

Tot la finalul slujbei, protoiereul de Rădăuți, Pr. Ionel Maloș, l-a prezentat credincioșilor din Solca pe noul lor paroh, preotul Sergiu Chioarță.

Noul Paroh a spus cum va fi relația dintre parohia și mănăstirea care momentan împart același lăcaș de cult.

„După 236 de ani de așteptare, Mănăstirea Solca are parte de atenția cuvenită și de o repunere în cinste. Părintele Elefterie va fi de acum părintele nostru duhovnicesc. Se va stabili aici, îl vom găsi permanent rugându-se pentru noi și trudind la refacerea mănăstirii”

„Dar nu va trudi singur, căci noi toți îi vom veni alături și îl vom sprijini. Fericit este creștinul care cercetează mănăstirile și ajută după putere! Așa să facem și noi!”.

Pr. Sergiu Chioarță, noul paroh din Solca. ©Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Solca va avea o catedrală

În paralel cu redeschiderea mănăstirii, la Solca se dorește și construcția unei catedrale pentru oraș.

Până când vor avea o catedrală, dar și după aceea, Părintele Stareț Elefterie i-a asigurat pe credincioși că mănăstirea le va fi deschisă:

„Știu că această biserică este biserica dumneavoastră de suflet. Este biserica în care dumneavoastră, străbunicii dumneavoastră au fost botezați, cununați, înmormântați când au trecut la Domnul. Vă asigur că, și atunci când Solca va avea o catedrală a ei, această biserică de suflet va rămâne pe mai departe deschisă la orice solicitare din partea dumneavoastră”.

Mănăstirea Solca. ©Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Vezi mai multe detalii despre istoricul Mănăstirii Solca și despre evenimentul de duminică pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Marius Cârneală, Iosif Andronic

Comentarii Facebook


Știri recente