„Moment istoric” în parohia Stănești

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a slujit ieri în localitatea Stănești din comuna Măgirești, județul Bacău, pentru a resfinți sfântul altar al bisericii din această comunitate, dar și un așezământ social-filantropic. De asemenea, în după-amiaza zilei de ieri a avut loc o ceremonie militară prilejuită de sfințirea monumentului eroilor din Stănești, informează „Ziarul Lumina”.

Parohia Stănești-Măgirești, Protopopiatul Moinești, a găzduit, timp de două zile, mai multe manifestări religioase și culturale. Ieri, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de resfințire a Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’. Preasfinția Sa a binecuvântat cu acest prilej lucrările de la așezământul social-filantropic al parohiei Stănești, ridicat prin implicarea părintelui paroh Constantin Florariu, dar și un monument al eroilor. Sâmbătă, 18 august, a avut loc simpozionul ‘Cultură, istorie și spiritualitate – Stănești 600’, în cadrul căruia s-a lansat volumul ‘Valori cultural-istorice și spirituale ale satului de pe Valea Tazlăului Sărat, județul Bacău’. ‘Am binecuvântat simpozionul care a avut loc la Stănești sâmbătă, 18 august, întrucât a fost o reuniune cu fiii satului. În monografia lansată cu acest prilej este prezentată și biografia vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareș, care s-a născut în Măgirești. Astăzi (n.r. ieri) am târnosit mai întâi sfânta masă a bisericii din Stănești, iar apoi am sfințit un așezământ social-cultural și caritabil, care întregește ansamblul parohial. Întrucât s-a ridicat un monument al eroilor lângă biserică, a avut loc o ceremonie militară și religioasă. Monumentul a fost sfințit și dezvelit, în prezența unei garde militare de la Bacău, care a dat onorul. Au mai participat autorități militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale, dar și de la Garnizoana Bacău. A fost un moment istoric, întrucât prin aceste evenimente s-au marcat 600 de ani de atestare documentară a localității Stănești’, a relatat PS Ioachim Băcăuanul.

Rugăciune pentru migranții români

La evenimentele religioase și culturale de la Stănești s-au adunat mulți fii ai satului, care au mulțumit prin rugăciune lui Dumnezeu pentru că s-au regăsit împreună. ‘Din orice localitate a țării au plecat fii ai satului în toate părțile lumii. Noi, Biserica, nu judecăm niciodată circumstanțele pentru care au plecat. Ne rugăm pentru ei, ca acolo unde sunt să ducă mesajul Ortodoxiei, al tradiției românești, al spiritualității noastre. Evenimentele care îi determină pe oameni să se adune spre locurile natale le reîmprospătează credința și tradițiile, pe care, poate, le vor păstra în țările unde au migrat. De aceea, Biserica noastră a făcut un apel ca să ne rugăm pentru migranți. Duminica migranților este a românilor care duc mesajul Ortodoxiei oriunde în lume. Biserica nu-și părăsește niciodată fiii, oriunde sunt. În cadrul Sfintei Liturghii ne-am rugat pentru migranții români, pentru că trebuie ținuți în rugăciunile noastre’, a mai adăugat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Întâlnirea fiilor satului din Vânători

Fiii satului din parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Vânători, Protopopiatul Piatra Neamț, s-au reunit, ca în fiecare an, în biserica parohială. Oamenii au participat la Sfânta Liturghie alături de cei rămași acasă. Părintele paroh Ștefan Diacu a avut ieri o întâlnire cu cei plecați în străinătate, pentru a-i îndemna să păstreze dreapta credință și pentru a rămâne fii ai Bisericii noastre. Această întâlnire cu fiii satului are loc în parohia Vânători încă din anul 2006. ‘Astăzi (n.r. ieri) am avut bucuria de a-i avea în rugăciune la Sfânta Liturghie pe mulți dintre fiii parohiei noastre, plecați la muncă în străinătate. La finalul Sfintei Liturghii am săvârșit și un Te Deum pentru migranți. Am adus slavă lui Dumnezeu pentru că ei s-au întors acasă sănătoși și ne-am rugat ca ei să facă față greutăților care ar putea apărea departe de țară. Am citit rugăciuni pentru înmulțirea dragostei între părinți și copii, între soți, între cei plecați și cei rămași acasă. În cuvântul adresat fiilor satului am subliniat faptul că oriunde s-ar afla, ei nu trebuie să întrerupă legătura cu familia, cu parohia sau cu preotul paroh. După slujbă, parohia noastră a oferit o mică agapă creștină, în cadrul căreia s-au purtat discuții despre felul în care putem întări comunicarea dintre noi. În cadrul discuțiilor, cei veniți pentru câteva săptămâni în locurile natale ne-au împărtășit din experiența lor, ne-au adus la cunoștință problemele pe care le au. Una dintre marile probleme a fost distanța dintre reședința lor și cea mai apropiată biserică unde pot participa la sfintele slujbe. Pe mine personal m-a ajutat Dumnezeu ca în anii trecuți să ajung în Italia, în localități unde sunt grupați mai mulți credincioși ai parohiei noastre’, a spus paroh Ștefan Diacu. La final, migranții români din Vânători au primit iconițe și biblii din partea părintelui paroh Ștefan Diacu.

Prima duminică după Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la nivelul întregii Patriarhii Române, este marcată drept Duminica migranților români. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 25-26 februarie 2009, în toate parohiile și mănăstirile, în timpul Sfintei Liturghii sunt înălțate în această zi rugăciuni de mulțumire, de cerere și de ajutor pentru înmulțirea dragostei între membrii familiei plecați din România și cei rămași acasă, precum și rugăciuni pentru călătorie și bună înțelegere cu cetățenii țărilor în care lucrează sau studiază românii plecați în străinătate.

Comentarii Facebook


Știri recente