Moment festiv în comunitatea românilor din München

După o activitate remarcabilă desfășurată în Parohia ortodoxă română „Nașterea Domnului” din München, pr. prof. dr. Mircea Basarab și-a sărbătorit oficial retragerea. Evenimentul s-a desfășurat duminică, 13 ianuarie, după Sfânta Liturghie săvârșită de către IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, în sobor cu PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice și ai Patriarhiei Sârbe și preoți din cadrul eparhiei, informează „Ziarul Lumina”.

Pr. prof. dr. Mircea Basarab a prezentat succint activitatea pe care a desfășurat-o în plan pastoral-misionar și ecumenic în cei aproape 40 de ani de activitate. Recunoscut în țară și în străinătate ca fiind un om deschis spre dialog, pr. Basarab a fost elogiat apoi de reprezentanții catolicilor de rit vechi, romano-catolicilor și evanghelicilor, care au evocat implicarea și competența sa în toate comisiile de dialog din care a făcut parte. Pentru toate meritele sale, pr. Basarab a primit apoi Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici, acordat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și înmânat de către IPS Mitropolit Serafim. Înalt Preasfinția Sa a amintit între altele și sprijinul financiar substanțial acordat de către Bisericile naționale din Germania (Bisericile Catolică și Evanghelică) pentru ridicarea Centrului Bisericesc Român Ortodox din München, acesta fiind și rodul bunelor relații ecumenice pe care pr. Basarab le-a întreținut cu acestea. Despre contribuția pr. Basarab la ridicarea nivelului academic al Secției de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din München, prin cursurile și seminariile susținute de părintele Basarab a vorbit și profesorul grec Konstantin Nikolakopoulos.

După acest moment festiv, a urmat instalarea în postul de paroh a părintelui Alexandru Nan. Părintele Nan a fost transferat la München începând cu 1 ianuarie, până atunci fiind parohul și întemeietorul parohiilor „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din estul Elveției și „Nașterea Domnului” din Feldkirch (Austria).

Comentarii Facebook


Știri recente