Moment deosebit pentru românii ortodocși din Parohia Sărcia – Serbia

Românii ortodocși din Sărcia, Sutjeska – Serbia, au trăit momente de aleasă bucurie zilele trecute, în mijlocul lor aflându-se Preasfințitul Daniil, Episcop locțiitor al Daciei Felix, împreună cu o delegație din România, care a slujit Sfânta Liturghie și a ținut cuvânt de folos duhovnicesc celor prezenți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul pe care credincioșii ortodocși români din această localitate au vrut să-l marcheze în mod deosebit a fost marele praznic al Adormirii Născătoarei de Dumnezeu. De aceea au dorit ca în mijlocul lor să se afle nu doar arhipăstorul lor, ci și preoți și credincioși de peste graniță, din România. Astfel, au răspuns invitației pr. Cristian Popi de la Toracu Mare, care administrează și Parohia Sărcia, pr. Petru Drăghicescu, protopop al Toracului, pr. Liubomir Matici, protoiereul sârb de Ciacova, pr. Dumitru Popa din Dobra-Hunedoara, pr. Petru Berbentia, de la Parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Reșița, precum și Grupul ‘Strana strămoșească’.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Daniil, ierarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți. La vremea potrivită, chiriarhul a ținut un cuvânt de folos duhovnicesc, în care a vorbit celor prezenți despre importanța Maicii Domnului în cultul creștin și despre sfatul pe care l-a dat celor din Cana Galileii: ‘Să faceți tot ce vă va spune’.

După otpustul Sfintei Liturghii, pr. Petru Berbentia a dat citire mesajului sărbătoresc transmis de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, credincioșilor din Sărcia, mesaj în care își manifestă regretul de a nu putea fi împreună în această zi. De asemenea, pr. Petru Berbentia a oferit lui Valeri Moșesku o seamă de cărți, reviste, CD-uri trimise de Preasfințitul Lucian. Din partea Parohiei ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Govândari’ din Reșița, s-a oferit un ‘Apostol’ pentru folosul stranei.

Au mai exprimat gânduri de bucurie și recunoștință și ceilalți preoți invitați, iar la final, pr. Cristian Popi a mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, precum și tuturor celor de față. Între credincioșii români din Sărcia și românii din Banatul de munte există o colaborare mai veche, amintim faptul că anul trecut la prăznuirea hramului Parohiei Sărcia ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ s-a semnat și parafat un protocol de bună frățietate între parohiile ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Bocșa Montană și Parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Sărcia. La momentul respectiv și-au pus semnătura pe documentul oficial părintele Ciprian Costiș din Bocșa și părintele Cristian Popi din Toracu și Sărcia, precum și artizanii acestei înfrățiri: părintele Petru Berbentia și părintele Petru Drăghicescu.

Comentarii Facebook


Știri recente